Judit
3 °C
7 °C

Megbukott a német helyesírási reform

2000.08.03. 15:22
Németország polgárainak többsége azt szeretné, ha eltörölnék az új helyesírási szabályokat. A Német Irodalmi és Nyelvészeti Akadémia elnöke is támadja a két éve bevezetett reformokat. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) is bejelentette: augusztustól visszatérnek a hagyományos formához. A Német Egyetemek Szövetsége október elsejétől tér vissza a reform előtti helyesírás használatára. Szakértők szerint ezzel megbukott a német helyesírási reform.
A németek nincsenek kibékülve az új szabályokkal
A Német Szövetségi Köztársaság lakóinak 68 százaléka azt szeretné, ha eltörölnék a két éve hozott helyesírási szabályokat. A megkérdezettek döntő többsége - 75 százaléka - jelentette ki, hogy a régi helyesírást használja - derül ki a hamburgi Die Woche című lap által készített felmérésből.

A mértékadó német konzervatív napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung bejelentette: augusztustól visszatérnek a helyesírási reform előtti, hagyományos formához. Theodor Ickler nyelvtudós szerint a lap bejelentése megbuktatta a reformot, a szerkesztőségek ugyanis várhatóan követik majd a tekintélyes lap példáját

A német helyesírási reform
A német helyesírási reformot 1996-ban határozták el a német nyelvű országok kultuszminiszterei. A hivatalokban és az iskolákban 1998. augusztus 1-jétől kötelező az új helyesírás használata, a német nyelvű média viszont a költséges műszaki átállítások miatt csak később igazodott az új írásmódhoz. 2005-ig mindkét írásforma érvényes.
A Német Irodalmi és Nyelvészeti Akadémia elnöke, Christian Meier a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt nyilatkozta, hogy ,,minden egyes elmúló nappal nő a kár, amit az új helyesírási szabály okoz". Meier felelőtlenségnek nevezte ugyanakkor, hogy ezt a helyesírást tanítják az iskolákban.

A Német Egyetemek Szövetsége október elsejétől tér vissza a reform előtti helyesírás használatára.

A reform reformja

A reform célja
A reform célja az volt, hogy megszüntessék az írásszabályok anomáliáit, egyszerűsítsék a helyesírást, az írott nyelvet pedig logikussá és könnyebben elsajátíthatóvá tegyék. A szabályok azonban logikátlanok és nem egységesek.
Hivatalosan a reform reformjára azonban kevés a remény, a Frankfurter Allgemeinen Zeitung összefoglalója szerint ugyanis a kultusztárca teljesen tanácstalan a kérdésben. Egyetlen kiutat látnak csak: ha a civil szféra fog össze az ügy érdekében. A feladat tehát, hogy egységesen megnyerjenek minden pedagógust, és hogy a mértékadó lapok térjenek vissza a reform előtti írásmódhoz - így Meier.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?