Megbukott a német helyesírási reform

2000.08.03. 15:22
Németország polgárainak többsége azt szeretné, ha eltörölnék az új helyesírási szabályokat. A Német Irodalmi és Nyelvészeti Akadémia elnöke is támadja a két éve bevezetett reformokat. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) is bejelentette: augusztustól visszatérnek a hagyományos formához. A Német Egyetemek Szövetsége október elsejétől tér vissza a reform előtti helyesírás használatára. Szakértők szerint ezzel megbukott a német helyesírási reform.
A németek nincsenek kibékülve az új szabályokkal
A Német Szövetségi Köztársaság lakóinak 68 százaléka azt szeretné, ha eltörölnék a két éve hozott helyesírási szabályokat. A megkérdezettek döntő többsége - 75 százaléka - jelentette ki, hogy a régi helyesírást használja - derül ki a hamburgi Die Woche című lap által készített felmérésből.

A mértékadó német konzervatív napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung bejelentette: augusztustól visszatérnek a helyesírási reform előtti, hagyományos formához. Theodor Ickler nyelvtudós szerint a lap bejelentése megbuktatta a reformot, a szerkesztőségek ugyanis várhatóan követik majd a tekintélyes lap példáját

A német helyesírási reform
A német helyesírási reformot 1996-ban határozták el a német nyelvű országok kultuszminiszterei. A hivatalokban és az iskolákban 1998. augusztus 1-jétől kötelező az új helyesírás használata, a német nyelvű média viszont a költséges műszaki átállítások miatt csak később igazodott az új írásmódhoz. 2005-ig mindkét írásforma érvényes.
A Német Irodalmi és Nyelvészeti Akadémia elnöke, Christian Meier a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt nyilatkozta, hogy ,,minden egyes elmúló nappal nő a kár, amit az új helyesírási szabály okoz". Meier felelőtlenségnek nevezte ugyanakkor, hogy ezt a helyesírást tanítják az iskolákban.

A Német Egyetemek Szövetsége október elsejétől tér vissza a reform előtti helyesírás használatára.

A reform reformja

A reform célja
A reform célja az volt, hogy megszüntessék az írásszabályok anomáliáit, egyszerűsítsék a helyesírást, az írott nyelvet pedig logikussá és könnyebben elsajátíthatóvá tegyék. A szabályok azonban logikátlanok és nem egységesek.
Hivatalosan a reform reformjára azonban kevés a remény, a Frankfurter Allgemeinen Zeitung összefoglalója szerint ugyanis a kultusztárca teljesen tanácstalan a kérdésben. Egyetlen kiutat látnak csak: ha a civil szféra fog össze az ügy érdekében. A feladat tehát, hogy egységesen megnyerjenek minden pedagógust, és hogy a mértékadó lapok térjenek vissza a reform előtti írásmódhoz - így Meier.


  • Tippek
  • Hírek