Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A német titkosszolgálat tájékoztatta az oroszokat?

2000.04.07. 13:50
A német szövetségi kormány abba a gyanúba keveredett, hogy a BND (Bundesnachrichtendienst, szövetségi hírszerző szolgálat) révén az oroszokat bizalmasan megszerzett információkkal segítette a Csecsenföldön vívott háborúban.
Az esseni Neue Ruhr/Neue Rhein Zeitung (NRZ) információi szerint a BND elnöke, August Hanning az oroszok egyedüli külföldi vendégeként Csecsenföldön felkereshette a harcok helyszínét. A német szövetségi kormány Hanning útja miatt abba a gyanúba keveredett, hogy a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos információit megosztotta az orosz vezetéssel.

A parlamenti frakciók meglepetéssel értesültek a különös esetről. Rezzo Schlauch, a Zöldek frakcióvezetője szerint, ha ez az utazás valóban létrejött, az alapjában megkérdőjelezi Németország a csecsen hadműveletekkel szemben hangoztatott kritikáit. ,,Ha ezek az információk igaznak bizonyulnak, az illetékes parlamenti bizottságnak sürgősen foglalkoznia kell az üggyel." Dieter Wiefelspütz, az SPD politikusa az NRZ szerint "figyelemreméltó folyamatnak" nevezte a helyzetet. A CDU frakcióból Norbert Geis jogi szakértő úgy nyilatkozott: a parlamentet nem tájékoztatták Hanning küldetéséről.

A kancellári hivatal titkosszolgálati koordinátora, Ernst Uhrlau az NRZ-nek csak annyit mondott ,,spekulációkkal kapcsolatban nem adok állásfoglalást."

BND

A Bundesnacrichtendienst (BND) az egyik német titkosszolgálat. A másik kettő a BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz, szövetségi alkotmányvédelmi hivatal) és a MAD (Militärischen Abschirmdienst, katonai elhárítás). A BND feladata a külföldön történő hírszerzés. A német szövetségi kormánynak és más kormányszerveknek gyűjt külföldről politikai, gazdasági, katonai, technikai és tudományos ismereteket. A fordulat óta egyre inkább áttér a drogkereskedelem, pénzmosás, a nemzetközi terrorizmus, illetve a technológiák és fegyverek illegális kereskedelmének felderítésére. Szervezetileg a BND a kancellári hivatal titkosszolgálatokért felelős koordinátora, Ernst Uhrlau alá tartozik. A szolgálatot a Bundestag ellenőrzőbizottsága felügyeli.

Forrás: Spiegel

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?