Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Győztek a tüntetők Nepálban

2006.04.25. 09:47
Újra összehívja a parlamentet Gyanendra nepáli király. A demokratikus ellenzék már új alkotmány elfogadását tervezi, a rendezésbe pedig bevonná a maoista lázadókat is.

Az erőszakos karhatalmi fellépés ellenére is hetek óta folytatódó tüntetések hatására visszavonulót fújt Nepál királya, jelentette a BBC. Gyanendra 2005-ben a tíz éve tartó maoista lázadásra hivatkozva függesztette fel a parlament munkáját és ragadta magához a hatalmat. Most újra összehívta a parlamentet.

Bár a király hétfőn még lelövéssel fenyegette a tüntetőket, újra nagy demonstrációk voltak Nepál fővárosában. A király bejelentésének hírére a tiltakozás spontán örömünneppé alakult. A parlamenti pártok Giridzsa Praszad Koirala volt kormányfő személyében már meg is nevezték miniszterelnök-jelöltjüket, írja a BBC.

A parlamenti pártok a maoista lázadókkal is egyeztetést kezdtek, akiket szintén be kívánnak vonni az ország demokratikus átalakításába. A maoisták tíz éve tartó lázadásában eddig legalább 13 000-en vesztették életüket.

Gyanendra a parlament újbóli összehívásának bejelentésén kívül nem beszélt a várható változásokról, így nem reagált arra sem, hogy a parlamenti pártok meg kívánják változtatni az alkotmányt. A király a maoista lázadókról sem tett említést.

Szívből jövő részvétét nyilvánította viszont azok hozzátartozóinak, akiket katonái a tüntetések során lelőttek. Az elmúlt hetekben legalább 14-en vesztették életüket az összecsapásokban.