Viola
-5 °C
-2 °C

Nizza - az elvárható siker

2000.12.11. 19:18
Siker a nizzai megállapodás - értékelték ma a maratoni tárgyalássorozat eredményét a csatlakozó országok delegációinak vezetői Budapesten. Nem kerülgették sokat, nem volt sok bikkfanyelv: az elképzelthez, elvárthoz nagyon hasonló eredmény született. Látnivalóan így gondolta mindenki, és valóban: mind a bizottsági helyek, mind a tanácsi szavazatok kérdésében úgy döntöttek a Riviérán, ahogy azt mi is szerettük volna.

"Radikális eredmény nem született, ésszerű kompromisszum azonban igen"
Függően attól, hogy nyertek vagy veszítettek, a Lajtán túli lapok és politikusok sikerként vagy ,,az európai projekt" vereségeként értékelték Nizzát. Túl rajtuk, a franciák és a belgák azért siránkoztak, mert ,,odalett a közös érdek", és nemzetállamok alkudozásának, hatalmi érdekeik betonkemény érvényesítésének lett színpada a nizzai konferenciaterem.

Ez pedig, látni kell, így természetes. Radikális eredmény, áttörés ma hajnalban nem született. Ésszerű, elvárható kompromisszum azonban igen. A mai napig ellentétes érdekektől feszülő Európában ez is jó. Nekünk egyenesen isteni: egy kudarc évekkel visszavethette volna a bővítést, de így - a cseh főtárgyaló szavaival - az EU-nak többé nincs mire hivatkoznia. Most már minden a csatlakozási tárgyalásokon múlik, az intézményi reform elvileg levajazva. Sima út vezet Európába.

Ez, persze, így nem igaz. A józanabbul euroszkeptikus brit lapok fel merték tenni a kérdést, hogy mi van az elbénázott agrárreformmal, ami különösen Lengyelország miatt gáz, mi van a költségvetéssel, ami a regionális kiadások miatt finanszírozhatatlan lesz a csatlakozás után, hol vannak a valódi kérdésekre adott valódi válaszok? Bár 2003-ra elvileg kész lesz az Unió a bővítésre, a játszmának messze a vége. Semmi nem történt a ,,bővítésszkeptikus" közvélemény meggyőzésére, évekbe telhet a csatlakozás ratifikációja is, pláne a mai, ,,szélsőségszaporító" légkörben. Ez nem lesz jobb három év múlva se, sőt.

Mindegy: amit elérhettek Nizzában, azt elérték. Bólintani, inteni a páholyban ülők felé, futás tovább. Ők is, mi is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!