Géza
-11 °C
-4 °C

Muhammad Yunus és a Grameen Bank kapta idén a Nobel-békedíjat

2006.10.13. 10:23
Idén sem sikerült eltalálnia a tippelőknek a Nobel-békedíjas személyét. A nagyesélyes Martii Ahtisaari helyett egy bangladesi bankalapítót és bankját díjazták. Muhammad Yunus harminc éve 27 dollárt adott kölcsön egy parasztasszonynak bambuszbútor-gyártásra. Üzleti modelljét már a fejlett világban is követik, és Nobel-békedíjjal is jutalmazták.

Muhammad Yunus és az általa alapított Grameen Bank kapta idén a Nobel-békedíjat. A díjat az "alulról építkező szociális és gazdasági fejlődésért" végzett munkájukért kapták.

27 dollár kölcsönadásával kezdte

Muhammad Yunus 1940-ben született, írja a Wikipedia. Nagy felfedezése a mikrohitel volt, azaz hogy kis összegekkel támogatta a szegény vállalkozókat, akik így már elég tőkét tudtak felmutatni ahhoz, hogy a hagyományos bankrendszertől is forrásokat tudjanak bevonni vállalkozásuk fejlesztéséhez. Életében először 27 dollár hitelt adott saját zsebéből egy jobrai parasztasszonynak, aki bambuszbútorokat gyártott.

A mikrohitelek sikerén felbuzdulva alapította meg bankját, a Grameen Bankot 1976-ban. az elmúlt harminc évben a Grameen Bank 5,1 milliárd dollárnyi filléres hitelt utalt ki 5,3 millió hiteligénylőnek (azaz a hitelek átlagos összege nem éri el az 1000 dollárt). A Grameen Bank mikrohitelek mellett lakhatási és öntözési támogatásokat is nyújt.


Muhammad Yunus

A Grameen Bank sikere világszerte példát mutatott, a fejlődő világban, de még a fejlett ipari országokban is hasonló elven működő pénzintézetek jöttek létre. A Grameen Bank ráadásul a szegények támogatása mellett sokat tett a bangladesi társadalomban elnyomott nők felemelkedéséért is, hiteleik 96 százalékát asszonyok kapták.

Az Index olvasóinál Horn Gyula nyert

Önök, kedves Index-olvasók, le sem tagadhatják nemzeti elfogultságukat. Bár az Index állandó magyar jelöltje mindenre, Horn Gyula, nem tudta megismételni tavalyi mindent elsöprő teljesítményét Nobelbékedíj-szavazásunkban, idén is magabiztosan nyert. Tavaly ilyenkor Horn az összesen leadott 1705 szavazat 65 százalékával végzett az élen, idén a 968 szavazat 34 százalékát szerezte meg.

Látványosan előretört Bono Vox, úgy látszik, már önök is unják, hogy minden évben az esélyesek között szerepel az ír rocksztár neve. Tavaly 9 százalékkal a harmadik, idén 24 százalékkal a második helyen végzett szavazásunkban. A tavalyi második Vacláv Havel (2005-ben 11 százalék) idén 5 százalékos eredménnyel a negyedik helyre csúszott vissza.

Terroristák a harmadik helyen

Idén a harmadik helyen nem kis meglepetésünkre az IRA végzett 9 százalékkal. Úgy látszik, a jelölőbizottsághoz hasonlóan Önök is nagyra értékelik az egykor volt tömeggyilkosok bűnbánatát. George W. Bush stabilan tartja ötödik helyét, igaz, idén Bob Geldoffal kell osztoznia.

Önök emellett éleslátóak is. Hiába favoritja a Nobel-békedíjnak immár második éve Martii Ahtisaari, nem hagyták magukat megtéveszteni. Csupán 1,6 százaléknyian gondolták úgy, hogy a volt finn elnök kapja idén a Nobel-békedíjat.

Az elmúlt tíz év díjazottjai

1996 - Carlos Belo püspök és José Ramos Horta ellenállási vezető a kelet-timori konfliktus igazságos és békés rendezése érdekében tett erőfeszítéseikért.
1997 - A Nemzetközi Mozgalom a Gyalogsági Aknák Betiltásáért (ICBL) és Jody Williams, az ICBL koordinátora, a taposóaknák betiltását célzó nemzetközi erőfeszítéseikért.
1998 - John Hume és David Trimble, északír politikusok az 1998. április 10-én Belfastban aláírt északír békemegállapodás létrejöttében játszott szerepükért.
1999 - Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet a Föld több kontinensén folytatott humanitárius tevékenységért.
2000 - Kim De Dzsung dél-koreai elnök a demokrácia és az emberi jogok melletti elkötelezettségét, kiváltképpen pedig az Észak-Koreával való megbékélés érdekében kifejtett állhatatos erőfeszítéseiért.
2001 - Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Kofi Annan ENSZ-főtitkár az emberi jogokért és a globális konfliktusok rendezése érdekében kifejtett erőfeszítésekért.
2002 - Jimmy Carter, a világbéke érdekében kifejtett évtizedes, fáradhatatlan munkájáért.
2003 - Shirin Ebadi iráni emberjogi harcos, az ország első bírónője "a demokráciáért és az emberi jogokért" kifejtett tevékenysége miatt.
2004 - Wangari Maathai kenyai környezetvédő "a fenntartható fejlődés, a demokrácia és a béke érdekében tett erőfeszítéseiért".
2005 - Mohamed el-Baradei az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (IAEA) igazgatója "az atomenergia háborús felhasználásának megakadályozásáért és békés, a lehető legbiztonságosabb használatáért tett erőfeszítéseiért".