Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kormánybukás a norvég választásokon

2005.09.13. 10:03
A jóléti állam ígérete diadalmaskodott az adócsökkentési politika felett Norvégiában. A kormányzó jobbközép koalíció és szélsőjobboldali segédpártja hét hellyel szerzett kevesebbet a baloldali pártszövetségnél.

Elismerte választási vereségét Kjell Magne Bondevik, a jobbközép kormánykoalíció miniszterelnöke, jelentette a BBC. A hétfői parlamenti választásokon a baloldali ellenzék 88, a kormánykoalíció pártjai és külső támogatójuk, a szélsőjobboldali Haladó Párt 81 helyet szerzett a 169 tagú törvényhozásban.

A Jens Stoltenberg vezette Norvég Munkáspárt a liberális Centrumpárttal és a Szocialista Baloldali párttal közösen alapíthat kormányt. A baloldal ígéretei szerint az olajbevételek terhére növelné a jóléti kiadásokat. A kormánykoalíció adócsökkentés ígéretével próbált szavazatokat szerezni.

A választásokon megerősödött a távozó Bondevik kormányfő nem hivatalos szövetségese, a 37 képviselői helyet szerző Haladó Párt. A szélsőjobboldali alakulatot a kampányban Jean-Marie Le Pen Nemzeti Frontjához hasonlították.

A választások előtti közvélemény-kutatások szorosabb versenyt ígértek, úgy nézett ki, hogy a választást kis pártok dönthetik el. A mérleg nyelvének gondolt kis kommunista párt, a Vörös Választási Szövetség végül nem jutott be a parlamentbe.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft