Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Új atomfegyvereket fejleszt Washington

2003.02.19. 14:53
Kisebb, ezért "csekély járulékos hatású" atombomba fejlesztését tervezi Washington. Az atomfegyver-ellenzők honlapján megjelent, kormányzati források szerint hiteles jegyzőkönyv szerint a Pentagon azt vitatta meg, "hogyan adhatná el" az atomkísérletek tilalmát sértő tervet a kongresszusnak.
Törpe atombombák kifejlesztését tervezi a Pentagon - derült ki egy kiszivárgott dokumentumból. A CNN-nek nyilatkozó kormányzati források szerint hiteles jegyzőkönyv szövegét az atomfegyverek betiltásáért küzdő Los Alamos Kutatócsoport (LASG) jelentette meg honlapján.

Sérti az atomcsendet

Az új generációs atombombát vegyi és biológiai fegyvereket rejtő bunkerek ellen tervezik bevetni. Mivel a kisebb atombomba hatóereje is csökkenne, "csekély járulékos hatásai" miatt a hadsereg akár megelőző csapások során is használhatná. A LASG értékelése szerint a nyilvánosságra került terv sérti az atomkísérleteket tiltó atomcsend-egyezményt.

Kivételes ritkaság

A Pentagon atomtudósainak múlt havi üléséről kiszivárgott jegyzőkönyv szerint ugyanis a védelmi minisztérium a fegyverek gyártását, tesztelését tárgyalta, illetve azt, hogy "hogyan adhatnák el a programot a kongresszusnak". A cél érdekében augusztusban konferenciát terveztek tudósok és a hadsereg vezetőinek részvételével.

"Igazán ritka, hogy a Bush-kormány atomfegyverkezési teveinek ennyi részlete szerepeljen egyetlen dokumentumban" - nyilatkozta a LASG szóvivője, Greg Mello. Bush többször is kijelentette, hogy fenntartja magának a megelőző csapás jogát.