Valér
2 °C
8 °C

A Greenpeace terroristáktól félti a fűtőelemeket

2003.10.28. 12:33
Újrahasznosítás céljából Ausztrália Európába szállít nagy mennyiségű kiégett nukleáris fűtőelemet. A Greenpeace szerint a terroristák lecsaphatnak a szállítmányra, az ausztrál illetékesek ezt cáfolják.
Ausztrália két részletben, két év alatt szállít számos kiégett nukleáris fűtőelemet egy franciaországi újrahasznosító üzembe. Az első, 344 fűtőrudat éjszaka rakodták be a Fret Moselle nevű hajóba, majd még pirkadat előtt útnak indították Sydneyből. Ausztráliában mindössze egy atomerőmű van, a fűtőelemek újrahasznosítását pedig még 1997-ben határozták el.

Terrorveszély?

A Greenpeace aktivistái kisebb hajókkal a konténerhajó körül köröztek, hogy kifejezzék tiltakozásukat. James Courtney, a Greenpeace egyik szóvivője szerint egy rendkívül veszélyes szállítmányról van szó, mert a hajó potenciális célpontja lehet terroristáknak. Szerinte a kormányzat lebecsüli a veszélyt. Az aktivisták ugyanakkor azt is kifogásolták, hogy a kikötőben óriási készültség közepette rakodták be az elemeket a francia hajóba. Szerintük ez csak az adófizetők pénzének elpocsékolása.

Titkolozás

Az ausztrál illetékesek azt állítják, hogy mindent megtettek a rakomány biztosítása érdekében. A hajó útvonalát nem hozták nyilvánosságra, annyit tudni, hogy decemberben érkezik Franciaország nyugati partjaihoz, jelentette a BBC.