Valér
4 °C
8 °C

Amerikai-orosz csúcs a nukleáris fegyverekről

2001.11.08. 08:23
A nukleáris fegyverkészletek csökkentéséről tárgyal a jövő héten Bush amerikai elnök és Putyin orosz államfő. A stratégiai alkuval kapcsolatban kiszivárgott információk szerint az amerikaiak folytatnák a rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos kísérleteket, ám csökkentenék nukleáris robbanófejeik számát.
George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök szerdán Washingtonban kijelentette: döntés született arról, milyen mértékben csökkenti az Egyesült Államok - Oroszországgal együttműködve - nukleáris fegyverkészletét. Bush nem közölte, hogy legkevesebb hány stratégiai nukleáris támadóeszközre van szüksége az Egyesült Államoknak. "Ezt előbb Putyin úrral fogom megosztani"- jegyezte meg. Vlagyimír Putyin orosz államfő a jövő héten - kedden és szerdán, előbb Washingtonban, majd pedig Crawfordban, Bush texasi magánbirtokán - tárgyal az amerikai elnökkel.

A csúcstalálkozó közeledtével fehérházi körökből egyre több olyan értesülés szivárog ki a várható amerikai-orosz stratégiai alkuval kapcsolatban. Ezek szerint az oroszok tudomásul veszik majd a rakétavédelmi rendszer kialakítását célzó amerikai kísérletek folytatását, az amerikaiak pedig hajlandóak lesznek az orosz kívánságok figyelembe vételével a jelenleginél jóval alacsonyabb szintre leszállítani a birtokolt stratégiai fegyverek számát.

Az Egyesült Államok jelenleg mintegy 7 ezer, Oroszország pedig körülbelül 6 ezer nukleáris robbanófejjel rendelkezik. A Pentagon állítólag 1800 és 2250 közé teszi a katonai-szakmai megfontolások alapján mindenképpen szükséges robbanófejek számát. Az oroszok szeretnék ezt a számot 1500-ra csökkenteni.

Blair: Légicsapásokkal nem lehet legyőzni a tálibokat
Bush és Blair szerdai megbeszélésén elsősorban a terrorizmus elleni harc kérdéseiről volt szó. Blair az újságírók előtt kifejtette: egyetért azzal, hogy kizárólag légicsapásokkal nem lehet legyőzni az Afganisztánt kormányzó tálibokat."Más jellegű műveletekre is szükség lesz" - mondta, ám óvott attól, hogy lebecsüljék a légicsapások hatékonyságát. Blair szerint a levegőből máris hatalmas károkat okoztak a táliboknak. Bush arról beszélt, hogy Oszama bin Laden éjszakánként változtatja barlang-búvóhelyét, és hogy az Egyesült Államok folyamatosan "felszámolja" a barlangokat, miközben a tálibok védelme "lassan, de biztosan széthullik".