Klaudia
-4 °C
2 °C

Felrobbantották Ukrajna utolsó nukleáris rakétasilóját

2001.10.30. 16:54
Az atomfegyverek leszerelésének kezdő lépéseként kedden felrobbantották Ukrajna utolsó, a szovjet érából megmaradt, nukleáris rakétasilóját. A megbízott védelmi miniszter jelképesen magas rangú amerikai katonák és családtagjaik jelenlétében fordította el azt a kulcsot, mellyel megsemmisítette a tömegpusztító-fegyvert.
A megbízott védelmi miniszter, Volodymyr Mikhtyuk magas rangú amerikai tisztek és gyerekek gyűrűjében fordította el a kulcsot, mellyel felrobbantotta Ukrajna utolsó atomsilóját a Pervomajszk városkához közeli katonai bázison.

'A nukleáris fenyegetés vége'

"A mai nap legfontosabb eseménye, hogy megsemmisült az utolsó interkontinentális ballasztikus rakétasiló is Ukrajna területén" - nyilatkozta Wayne Holcombe, az Amerikai Nukleáris Rakéta Leszerelési Program tisztje.

A Kijevtől 300 kilométerre lévő bázison felrobbantott siló egyike annak a több mint 170 silónak, amelyeket még a szovjet érában telepítettek Ukrajnába. Ezekkel nukleáris csapást mérhettek volna Nyugat-Európára vagy az Egyesült Államokra. Ukrajna a Szovjetunió 1991-es összeomlásakor örökölte meg a kilövőállomásokat, de az ország nem sokkal függetlenségének elnyerése után - némi gazdasági segítségért cserébe - elkötelezte magát azok leszerelésére.

Az atomfegyverek mennek, a haderő gondjai maradnak

Az utolsó nukleáris robbanótöltetet még 1990-ben visszaszállították Oroszországba, és idén megsemmisítették az ország utolsó atomfegyverekkel felszerelhető bombázóját is. Az atomfegyverek leépítésében elért sikerekkel ellentétben az ukrán katonai vezetés nem jár élen a haderő megreformálásában - véli a Reuters kommentára. A kiképzés során bekövetkező balesetek továbbra is komoly fejtörést okoznak az ukrán hadvezetésnek. Leonyid Kucsma elnök egyébként az orosz utasszállító véletlen lelövését követően megtiltotta, hogy bármilyen típusú rakétát kilőjenek, továbbá jelezte: a jövőben polgári erőket is bevonnak a katonaság ellenőrzésére.