Piroska
-1 °C
5 °C

Rakétadarabok a Fekete-tengerbe zuhant gép mellett

2001.10.09. 14:21
A múlt héten a Fekete-tengerbe zuhant Tu-154-es repülőgép katasztrófájának körülményeit kutató orosz szakértők kedden egy légvédelmi rakéta maradványaira bukkantak. A baleset okait kutató szakemberek szerint a balesetet a véletlenül eltévedt rakéta okozta vagy pedig terrorcselekmény történt.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség az orosz vizsgálóbizottság egy meg nem nevezett tagjára hivatkozva azt közölte, hogy az orosz szakértők kedden egy légvédelmi rakéta maradványaira bukkantak. A vizsgálóbizottság állítása szerint "bizonyossággal állítjuk, hogy S-200-as légvédelmi rakéta darabjait találtuk meg".

Szerencsétlenség vagy terrorcselekmény

Vlagyimir Rusajlo, az orosz elnök mellett működő nemzetbiztonsági tanács titkára azt mondta, hogy sem műszaki hiba, sem a pilóták mulasztása nem okozhatta a gép felrobbanását, tehát vagy egy ukrán hadgyakorlaton kilőtt, eltévedt rakéta okozta a szerencsétlenséget, vagy pedig terrorcselekmény történt. Rusajlo közölte, hogy a szakemberek minden, a tengerben megtalált alkatrészt, sőt az utasok holmiját is tüzetes vizsgálatoknak vetik alá a tragédia okainak tisztázása érdekében.

Az ukránok cáfolnak

Az ukrán hadsereg mindeddig határozottan cáfolta, hogy az utasszállító repülőgépet egy - a baleset idején tartott - légvédelmi gyakorlaton a Krím-félszigetről indított és eltévedt rakéta találta volna el.

Október 4-én, csütörtökön egy szibériai légitársasághoz tartozó TU-154-es gép 65 utassal és 12 fős személyzettel a fedélzetén Tel-Avivból a szibériai Novoszibirszkba tartott, mikor a Fekete-tengerbe zuhant. A gép mellett közel haladó örmény légitársaság gépét vezető pilóta két robbanást látott közvetlenül a zuhanás előtt. A katasztrófa okairól csak találgatni tudtak a hatóságok, miután a gép fedélzetén lévő személyzet semmi gyanús helyzetet nem jelzett.