Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bin Laden újra üzent

2004.10.30. 12:11
A szeptember 11-i merényletekhez hasonló újabb támadásokkal fenyegette meg Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezére az Egyesült Államokat. "Az amerikai nép biztonsága nincs sem John Kerry, sem George Bush kezében" - üzente bin Laden. A világ legkeresettebb terroristájának üzenete Bush előnyére válhat a választási harcban.
Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió pénteken este sugározta azt a felvételt, amelyben a világszerte keresett terrorista vezér gyakorlatilag első alkalommal elismerte a három évvel ezelőtti merényletek elkövetését, annak okairól és következményeiről beszélt.

"Amerika nincs biztonságban"

"Az amerikai nép biztonsága nincs sem John Kerry, sem George Bush kezében, de még az al-Kaida kezében sem. Az amerikai nép biztonsága az amerikai nép kezében van, mi nem támadunk meg benneteket, ha ti nem támadtok meg bennünket" - mondta. A terrorista vezér hangsúlyozta: továbbra is megmaradtak azok az okok, amelyek miatt a szeptember 11-i merényleteket elkövették.

Oszama bin Laden szerint azért határoztak el "a tornyok lerombolását Amerikában", mert nagyon sok arab elkeseredett volt az Egyesült Államok Izraelt támogató közel-keleti politikája miatt. "Mi szabad nép vagyunk, s vissza akarjuk szerezni nemzetünk szabadságát" - mondta. Mint mondta, első alkalommal 1982-ben gondolt az Egyesült Államok megtámadására, akkor, amikor Izrael lerohanta Libanont.

Bushnak kedvez
George Bush népszerűsége együtt mozog a terror riadók ritmusával. Valahányszor az Egyesült Államokban bejelentik, hogy növekszik a terrorveszély, s ezért fokozzák a készültséget, felszökik az elnök szimpátiaindexe. A 2001. szeptember 11-i öngyilkos terrormerénylet óta regisztrált és összesített felmérések eredményeit átlagolva kiderült, hogy egy-egy terroristariadó után automatikusan emelkedik az elnök elfogadottsága, átlagban 2,75 százalékkal.

Választások előtt

Oszama bin Laden fehér ruhát, fehér turbánt és arany színű kaftánt viselt a felvételen. Barna háttér előtt ülve közel tíz percig olvasta fel üzenetét, majd ezt követően a szöveg további részét az al-Dzsazíra műsorvezetője ismertette. Oszama bin Ladenről legutóbb 2003. szeptember 10-én, az egyesült államokbeli terrortámadás második évfordulóján sugárzott az al-Dzsazíra videofelvételt, amelyen helyettesével, az egyiptomi Ajman az-Zavahrivel együtt volt látható.

A terroristavezérnek tulajdonított legutóbbi hangüzenet áprilisban hangzott el, amikor Oszama bin Laden békét ajánlott azoknak az európai országoknak, amelyek úgymond nem támadják meg a muzulmánokat. A mostani üzenet elhangzása után az amerikai televíziókban megszólaló politikai szakértők azonnal annak elemzésébe kezdtek, hogy milyen hatással lesz George Bush és John Kerry párharcára az, hogy Oszama bin Laden négy nappal az elnökválasztás előtt "személyesen a színre lépett".

Hiteles a felvétel

Egybehangzóan a terrorizmus elleni háború folytatását ígérte George Bush amerikai elnök és demokrata párti kihívója, John Kerry szenátor válaszul Oszama bin Laden terrorista vezér üzenetére. John Kerry szenátor közleményt adott ki, s ebben leszögezte: folytatódik a hajsza Oszama bin Laden után, akit el fognak pusztítani. Nem sokkal később George Bush elnök újságíróknak kijelentette: az Egyesült Államok nem engedi megfélemlíteni magát ellenségétől. A terrorizmus elleni háború folytatódni fog, s biztos abban, hogy ezt illetőn John Kerry is egyetért vele.

Időközben a Fehér Ház bejelentette, hogy az amerikai titkosszolgálatok szakértői szerint eredeti volt az Oszama bin Laden üzenetét tartalmazó videofelvétel. Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú illetékese azt is a sajtó tudomására hozta: a Katarban dolgozó amerikai diplomaták sikertelen kísérletet tettek arra, hogy a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió álljon el Oszama bin Laden videokazettájának levetítésétől.

A kapunál dobták le

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szombaton közölte, hogy a pakisztáni fővárosban lévő irodájába juttatták el az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden legújabb videóüzenetét. A szalagot a tévéállomás iszlámábádi irodájának kapujánál dobták le egy borítékban pénteken, néhány órával azelőtt, hogy katari székhelyű hírtelevízió este levetítette azt.

Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vezetője, aki pénteken egy videó-üzenetben szólt az amerikaiakhoz az al-Dzsazíra arab nyelvű hírcsatornán keresztül, minden bizonnyal jelenleg is az afgán-pakisztáni határvidéken tartózkodik - jelentette ki az Afganisztánban állomásozó amerikai hadsereg szóvivője.

"Vérben fognak úszni"

Legutóbb csütörtökön fenyegették meg az Egyesült Államokat terrorista akció elkövetésével. Az al-Kaida egy magát amerikainak valló tagja az ABC News csütörtök esti híradójában levetített videoüzenetben azt mondta, hogy "vérben fognak úszni" az Egyesült Államok utcái. A titkosszolgálatok eddig nem tudták megállapítani a felvétel hitelességét.

A hetvenöt perces videoüzenetben a magát "Azam, az amerikaiként" azonosító beszélő dicsőítette a szeptember 11-i támadásokat, bin Ladent és helyetteseit vezérének nevezte, és kijelentette, hogy a támadások következő hulláma bármelyik pillanatban elérheti az Egyesült Államokat.