József, Bánk
-6 °C
0 °C

Bebörtönözhetik a legesélyesebb mexikói elnökjelöltet

2005.04.08. 14:47
Egy négy évvel ezelőtti tulajdonjogi vita miatt kerülhet rács mögé Mexikóváros polgármestere. Andres manuel Lopez Obrador az ország legnépszerűbb politikusaként a jövő évi elnökválasztás fő esélyesének számított, elítélése véget vethet elnöki álmainak. A politikus akár a rács mögül is harcolna.

Váratlan egységbe kovácsolta a mexikói parlament két legnagyobb pártját egy, a főváros polgármesterét érintő jogvita. Az elnök, Vicente Fox pártja legnagyobb riválisával összefogva szavazta meg Andres Manuel Lopez Obrador mentelmi jogának felfüggesztését, jelentette az AP.

A szegények bajnoka

A döntés következtében a hatóságok akár már pénteken őrizetbe vehetik a legnépszerűbb mexikói politikusnak, így a jövő évi elnökválasztás fő esélyesének számító Obradort. A polgármestert egy 2001-es tulajdonjogi vita perében idézhetik bíróság elé. A polgármesteri hivatal négy éve a bíróság végzése ellenére sem állította le egy kórházat megközelítő út építését egy korábban kisajátított földbirtokon.

A perben hozandó ítélet megfoszthatja Obradort az indulás jogától a jövő évi elnökválasztáson. Az indiánjogi aktivistából lett baloldali pártvezér a legtöbb közvélemény-kutatás szerint bármely elnökjelöltre tíz százalékot verne rá egy választáson, írja a Reuters. Obrador különösen a népesség nagy részét kitevő szegények körében népszerű. Polgármesterként ingyenes étkeztetést dolgozott ki a rászoruló idősek számára és ígéretett tett a városi szegénység felszámolására is.

Lemondtak róla, de nem adja fel


Andres manuel Lopez Obrador
Obrador pártja, a Forradalmi Párt vezetői máris kész tényként beszélnek a polgármester elítéléséről. Véleményük szerint a mentelmi jog megvonása előtt is már politikai koncepciós jellege volt az eljárásnak.

Obrador a mentelmi joga megvonása előtt tartott parlamenti beszédében tántoríthatatlannak tűnt. Mint mondta, a rácsok mögül is kampányolna. "Meg fogom védeni magam, számítok a demokrácia, a jog és a szabadság híveinek támogatására", mondta. Felszólítása meghallgatásra talált, a csütörtöki parlamenti ülés idején Obrador százötvenezer híve tartott tömegdemonstrációt Mexikóvárosban.

Demokráciadeficit, tőkésveszély

Az Obrador elleni, valóban koncepciós szagú per a külföldi elemzők szerint nem sok jót jelent a fiatal mexikói demokráciának. Az országban mindössze négy éve, Vicente Fox elnök hatalomrakerülésekor vezették be a többpártrendszert, azt megelőzően az Intézményes Forradalmi Párt uralta hetvenegy éven át az országot.

Ugyanakkor Obrador előretörése legalább ugyanekkora aggodalmakat keltett. A dél-amerikai válságokat átvészelő, a kilencvenes évek közepi tequilla-válságból kilábalt Mexikóban az utóbbi tíz évben folyamatosan nőtt a piac. A pénzügyi befektetőket azonban riasztja, hogy egy Chavez venezuelai elnökhöz hasonló politikus kerülhet Mexikó élére. Aggályaikat ugyanakkor csökkentheti, hogy Lula brazil elnökkel szemben hasonló kifogásaik voltak, az erőteljes baloldali programmal hatalomra került Lula azonban meglepően piacbarát politikát folytat.