Eleonóra
-1 °C
2 °C

Bestselleríróval szövetkezve ír regényt a zapatista lázadó

2004.12.20. 15:41
A nagyobb autonómiáért és a mexikói őslakos indiánok szabadságjogaiért küzdő zapatista lázadók vezére regényírásba fogott, és ehhez a legismertebb mexikói krimiíró segítségét kérte. A részletekben közölt írás iránt meglehetősen nagy az érdeklődés.

A mexikói Jornada vasárnapi számában már a harmadik részletét közölte annak a regénynek, amit Paco Ignacio Taibo és a híres-hírhedt zapatista lázadó Marcos közösen ír. A bölcsész végzettségű gerillavezér Muertos Incomodos (magyarul körülbelül: Kínos halott) című regényét december elején kezdte közölni a napilap, a kiszivárgott információk szerint a maszkos lázadó életét feldolgozó fejezeteket felváltva írja a legismertebb mexikói krimiíró és a szubkommandante.

Jól fogy a lap


Marcos
Fotó: EPA

A regényt a tervek szerint a spanyol ajkú országokban és Olaszországban adják ki elsősorban, és később jelenik majd meg az angol nyelvű verzió. A folytatásokban közölt írás alaposan - mintegy ötödével - megdobta a napilap eladási statisztikáit, közölte az Associated Press.

Paco Ignacio Taibot kézírásos levélben kérte fel a társszerzőségre a maszkos zapatista vezető. "Törni kezdtem a fejem, és azt gondoltam, hogy ez nevetséges", mondta a brit Guardian-nek az író, majd hozzátette: "de aztán azt mondtam magamnak, Paco, mikor ijedtél te valaha vissza az őrültségektől?" Pár nap múlva megjelent az első részlet a Jornada-ban.

Zapatista krimi

A lap korábban már közölt Marcos által írt szövegeket. Az AP értesülései szerint az első, a harmadik és az ötödik résznek ő a szerzője, míg Taibo írja a második, a negyedik és a hatodik fejezetet. Elias Contreras, a chiapasi zapatista nyomozó kalandjait követő regény nem lesz túl finomkodó, állítja a bestsellerek írásában járatos Taibo.

A zapatista felkelők 1994-ben kezdték meg harcukat Mexikó Chiapas államában, hogy jobb életkörülményeket vívjanak ki az indián tömegeknek. A nagyobb autonómiát, és az őslakosok jogainak kiterjesztésért küzdő Zapatista Népi Felszabadítási Hadsereg (EZLN) korábban jórészt békés eszközökkel élt, de a 1994 januárjában kitört, százötven halálos áldozatot követelő összecsapások óta fegyveresen harcol a "földért és szabadságért". Az EZLN első embere, Marcos a regényírás mellett az internet nyilvánosságát is használja a mexikói hadsereg és a kormányhű paramilitáris egységek ellen.