Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Szövetséges zászlók lengenek Dél-Irakban

2003.03.21. 13:16
Amerikai és brit egységek az iraki-kuvaiti határt átlépve, csütörtök éjszaka óta több fronton folytatják előrenyomulásukat a dél-iraki sivatagban, közben a szövetséges erők heves légitámadásokat intéztek Bagdad és más iraki nagyvárosok ellen. A szárazföldi hadműveletek közvetlen célja a dél-iraki olajlelőhelyek ellenőrzés alá vonása, illetve Irak második nagyvárosa, Bászra megközelítése és bevétele.
A nagy-britanniai fairfordi légitámaszpontról pénteken délelőtt B-52-es amerikai nehézbombázók szálltak fel iraki bevetésre.A brit hadsereg egy magát megnevezni nem kívánó szóvivője szerint, ha a szövetséges erők a jelenlegi üzemben haladnak, három-négy nap alatt Bagdadban lehetnek

Tizenhét szövetséges katona vesztette életét

Kattintson a nagyításhoz!A szövetségesek péntekre virradóra elszenvedték első emberveszteségüket, amikor lezuhant az amerikai haditengerészet egy CH-46-os helikoptere Kuvaitban, tizenkét brit és négy amerikai katona életét vesztette. A baleset okát vizsgálják, de brit katonai források szerint szinte kizárható, hogy a szerencsétlenséget ellenséges tűz okozta.

Az iraki hadműveletek során már két másik helikopter is balesetet szenvedett, de a rajta lévő katonák megmenekültek. A CNN szerint a szárazföldi harcokban ugyancsak életét vesztette egy amerikai katona.

A cél Bászra elfoglalása

A jelek szerint a csütörtök éjszaka megindított szárazföldi hadműveletek közvetlen célja a pénteki nap folyamán a dél-iraki olajlelőhelyek ellenőrzés alá vonása, illetve Irak második nagyvárosa, Bászra és a Bászra környéki települések megközelítése és bevétele volt. Az amerikai tengerészgyalogosok a késő délelőttre, az iraki ellenállást leküzdve, ellenőrzésük alá vonták a Kuvaitból Bászra felé vezető műút egy részét.

Amerikai és brit tengerészgyalogosok a kuvaiti határ menti térségben több fronton is iraki ellenállásba ütköztek, az irakiak páncélelhárító rakétákkal fogadták a behatolókat. Az amerikai és brit tüzérség beavatkozása nyomán több órás tűzharcalakult ki a térségben.

Kétezer harckocsi 150 km mélyen Irakban

Az amerikai 3. gyalogsági hadosztály, amely közép-európai idő szerint csütörtök este lépte át a határt, alig ütközött ellenállásba, és a péntek délelőtti órákra mintegy 150 kilométert haladt előre iraki területen. A mintegy 2000 harckocsiból, Bradley típusú harci járműből, tehergépkocsiból és tartálykocsiból álló konvoj útvonalát Apache típusú harci helikopterek fedezték. A szövetségesek hangosbeszélőn folyamatosan figyelmeztették a térségben élő polgári lakosságot, hogy a harci cselekmények miatt maradjanak otthonaikban.

Umm-Kaszr felett már amerikai zászló leng

Péntek délelőtt amerikai tengerészgyalogosok elfoglalták a Bászrától nem messze lévő Umm-Kaszr dél-iraki kikötőváros új kikötőjét, és ott kitűzték az amerikai lobogót, Umm-Kaszr óvárosában azonban még tart az iraki hadsereg maradványainak ellenállása.

A 3. brit kommandós dandár a délkelet-iraki Fáó-félszigeten szállt partra, a Perzsa-öböl északi részén lévő olajvezetékek biztosításának feladatával. Geoff Hoon brit védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy a brit tengerészgyalogság - a térségben tapasztalt komoly iraki ellenállást leküzdve - elfoglalta a Fáó-félsziget csúcsát, és a helyi olajtermelő berendezésekben nem esett kár.

Lángoló olajkutak

A hírek szerint Szaddám Huszein iraki elnök utasítására az iraki hadsereg korábban már mintegy harminc olajkutat felgyújtott, hogy ne kerüljenek a szövetségesek kezére. Hoon, aki a brit alsóházban ismertette a hadműveletek eddigi menetét, azt mondta: a Fáó-félsziget biztosításával sikerült elejét venni annak, hogy az iraki rezsim környezet katasztrófát idézzen elő a térségben. A miniszter megerősítette azonban, hogy Irak beljebb eső részein több olajkút ég.

Amerikai különleges egységeket dobtak át az észak-iraki Kirkuk olajmezőinek térségébe, hogy ott is ellenőrzésük alá vonják az olajipari létesítményeket, és megakadályozzák, hogy az irakiak ebben a térségben is megkezdjék az olajkutak felgyújtását. Magukat meg nem nevező amerikai hírszerzési források szerint a speciális egységnek sikerült biztosítania a kirkuki olajlelőhelyek védelmét.