Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Kirúgtak egy ENSZ-vezetőt az olajbotrány miatt

2005.06.02. 11:58
Már az ENSZ felső vezetését is elérte az Olajat élelemért program botránya. A független vizsgálat megállapításai nyomán Kofi Annan főtitkár kirúgta egyik magasrangú beosztottját, aki egy brit cég érdekében dolgozott.

Kirugták az ENSZ egyik veterán tisztviselőjét az Olajat élelemért (OFF) program visszaélései miatt, jelentette a BBC. Joseph Stephanides az OFF egyik iránítójaként a független vizsgálat megállapításai szerint személyesen intézte el, hogy a brit Lloyd's Register Inspection nyerje el a program felügyeletére kiírt pályázatot.

Az OFF programot a vádak szerint több magáncég és az ENSZ tisztviselői arra használták fel, hogy az Iraktól olcsón szerzett olajat nagy haszonnal, saját zsebre adják tovább. A programban elterjedt volt a korrupció is.

Utasításra tette

Stephanides a legmagasabb rangú ENSZ-tisztviselő, akinek a neve felmerült a visszaélésekkel kapcsolatban - Kofi Annant korábban tisztázta a vizsgálat, bár fia részt vett a visszás üzletekben. A 25 éve ENSZ-alkalmazott ciprusi diplomata az ENSZ Biztonsági Tanácsa nemzetközi viszályok osztályának volt a vezetője.

Stephanides személyesen és jogi képviselője útján is tagadta a vádakat. Ügyvédje szerint Stephanidis felettesei engedélyezték az üzletet. A diplomata a fellebbezésében bízik.

Stephanidis mellett vizsgálat folyik az OFF porgramigazgatója, Benon Sevan ellen is. Sevan a vádak szerint az egykori ENSZ-főtitkár, Butrosz Butrosz-Gali egyik rokona számára járt ki kedvezményes olajvásárlási lehetőséget. Sevan, Stephanideshez hasonlóan tagadja a vádakat.