Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Újabb olajblokád Franciaországban

2000.09.04. 21:00
Francia kamionosok üzemanyagraktárakat és olajfinomítókat vontak blokád alá szerte Franciaországban. A megmozdulások oka a rendkívül magas üzemanyagárak elleni tiltakozás. A protestálókhoz csatlakoztak farmerek, taxisok és mentősök is.
A megmozdulások oka a rendkívül magas üzemanyagárak elleni tiltakozás
Az első útlezárásokra éjfél körül került sor a fondeyre-i raktár előtt, melyet a Toulouse környéki közúti szállítók zártak el a külvilágtól. A kezdeti szórványos akciók hétfő hajnalra futótűzként terjedtek szét az egész országban. 11 órakor a Közúti Fuvarozók Szövetsége (FNTR) közölte: 60 olajtárolót és 10 finomítót vettek blokád alá. Bár szinte minden jelentősebb nagyváros közelében történtek megmozdulások, Párizst és környékét egyelőre megkímélték.

Az FNTR feje, Jean-Paul Deneville szerint hosszú és kemény ellenállásra kell számítani, ami csak rosszabbodhat, mindaddig, amíg a kormány nem hajlandó annyit lefaragni a dízelolaj árába épített adóból, hogy annak ára 20 százalékkal csökkenjen. ,,Csak akkor szüntetjük meg a blokádot, ha az illetékesek észhez térnek, és belátják, milyen súlyos helyzetbe hozta a közúti fuvarozással foglalkozókat a dízelolaj árának folyamatos emelkedése.", áll az FNTR közleményében. Egy kisebb szállítmányozási cég tulajdonosa elmondta: ,,Nem szívesen csináljuk ezt, mert népszerűtlenné tesz minket, de egész' egyszerűen nincs más választásunk. Nem fogjuk feladni!"

A tiltakozásban az FNTR, Franciaország legnagyobb fuvaros szövetsége, az UNOSTRA, amely kisebb fuvarozási cégeket gyűjt össze, és egy harmadik, kisebb csoport, valamint földművesek, taxisok és mentősök vesznek részt. Jó néhány kamionos érdekszövetség megtagadta támogatását.

Az FNTR nem számít benzinhiányra ezen a héten, de az autósok még a hétvégén ellepték a benzinkutakat, mielőtt a blokád igazán kibontakozott volna. Egy rendőri jelentés szerint számos benzinkút kifogyott készleteiből Grenoble alpesi régióiban, köszönhetően a pánikszerű felvásárlásnak.

Még vasárnap éjjel, az útzárak elkészülte előtt tűz ütött ki egy Le Havre melletti finomítóban. Hivatalos források szerint a tüzet egy véletlen szivárgás okozta, idegenkezűségre utaló nyomot nem találtak. A balesetben senki sem sérült meg.

Lionel Jospin miniszterelnök a hétvégén tartott szocialista pártrendezvényen megígérte, hogy tanulmányozni fogja, hogy miként lehetne a kamionosokra nehezedő benzinadó-terheken enyhíteni. A fuvarosokat a jelek szerint ez az ígéret nemigen hatotta meg. Jospin mai közleményében elmondta, mindent elkövet az OPEC-nél a kőolaj világpiaci árfolyamának mérséklése érdekében. Az olajárak hétfőn évtizedes magasságba emelkedtek, a Brent minőségű nyersolaj hordónkénti ára 32,13 dollár volt, ami jóval magasabb van az USA által elviselhetetlenül magasnak titulált 30 dolláros hordónkénti árnál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!