Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Az OPEC idén nem növeli tovább a termelését

2000.11.13. 14:13
Ellentmondva saját árszabályozó rendszerüknek az OPEC-országok ebben az évben előreláthatóan nem növelik termelésüket - határoztak vasárnapi találkozásukon az OPEC-tagországok. A londoni tőzsdén közel 20 centtel drágult a hordónkénti olaj ára. A magas benzinadók miatt a szigetországban folytatódnak a tüntetések.

OPEC-árpolitika
Az OPEC politikája szerint, ha az olaj ára egymást követő 20 napon folyamatosan 28 dollár felett marad, akkor a termelést napi 500 ezer hordóval növelik. Ha a kőolaj ára ugyancsak egymást követő 10 napon át 22 dollár alatt marad, akkor 500 ezer hordóval kevesebbet termelnek.
Bécsben gyűléseznek az OPEC-országok olajügyi miniszterei: az alpesi baleset miatt vasárnap informális találkozókat tartottak, a hivatalos tárgyalás hétfőn kezdődik. Az informális találkozók azonban eredményesebbnek bizonyultak, miután arról döntöttek: árpolitikájuk határozata ellenére idén nem növelik továbbra a termelést.

Utoljára október 30-án növelték a kőolajtermelést, 500 ezer hordóval, így az OPEC naponta 26,7 millió hordót állít elő. Ez évben négy alkalommal növelték a termelést, a politikai események miatt labilis piac azonban nem sikerült stabilizálni. Az OPEC elemzői szerint a tavasszal meredeken csökken majd az olaj iránti kereslet, így az ár is esik, ezért egy ötödik áremelést indokolatlannak tartanak. A miniszterek az informális megbeszélések után úgy nyilatkoztak, hogy a továbbiakban megfigyelik a piaci fejleményeket, és a következő, január 17-re tervezett bécsi értekezletük előtt újabb döntés nem hoznak a termelésről.

Dráguló olaj és tüntető kamionosok

Ki vezeti az OPEC-et?
A bécsi találkozón döntés született arról, hogy az OPEC főtitkára mostantól Ali Rodriguez vezeuelai olajminiszter lesz a nigériai Rilwanu Lukman helyett - Rodriguez eddig az OPEC elnöke volt. Az elnöki teendőket az algériai és a nigériai olajminiszter veszi át, félévente váltva egymást.
A londoni nemzetközi olajtőzsdén (IPE) hétfőn nyitás után drágult az Európában irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj a legközelebbi, decemberi határidőre: 32,21 dollárra a pénteki 32,02 dolláros záróról. Pénteken 14 centtel olcsóbb lett, csütörtökön 84 centtel drágult.

Nagy-Britanniában folyatódik a fuvarosok szakszervezetének tiltakozó akciója: szeptemberben a kormánynak 60 napos haladékot adó moratóriumot nyújtottak be, melyben a benzin adójának csökkentését kérték. A követelések nem teljesítése miatt a kamionosok újból tiltakoznak: most forgalomlassító akcióval. A jelenlegi megmozdulás azonban nem örvend túlzott népszerűségnek, a kamionok nem mehetnek be a városokba, a nagyobb útvonalakon haladhatnak át csupán. London körül pedig a rendőrség egy elterelő zónát állított fel a kamionosoknak, így a belváros közlekedését nem zavarták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!