Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Újabb orosz milliárdos oligarcha települ át Londonba

2004.12.12. 14:00
Az orosz szupergazdagok menekülésszerű távozásának jegyében újabb milliárdos orosz oligarcha, ezúttal a legnagyobb orosz alumíniumkonszern tulajdonosa helyezte át székhelyét Londonba - jelentette az MTI brit sajtóértesülésekre hivatkozva.
A The Sunday Times úgy tudja, hogy Oleg Deripaska, a Rusal főnöke 25 millió fontért (csaknem 9 milliárd forintért) vásárolt egy házat a londoni Belgraviában, a világ legdrágább kerületében.

Alumíniumkirály

Oleg Deripaska
Oleg Deripaska
Deripaska egyelőre hetente repül magángépével Londonba, és a London School of Economics egyetemen vesz angolórákat. A lap által idézett "találgatások" szerint azonban ő is véglegesen a brit fővárosban fog letelepedni, akárcsak több más orosz oligarcha, például a vele is üzletelő és baráti viszonyt ápoló Roman Abramovics olaj- és nyersanyagmágnás, a Chelsea labdarúgó klub tulajdonosa.

A 36 éves Deripaskának, akit The Sunday Times az "orosz alumíniumkirálynak" nevez, és aki 1993-ban befejezett egyetemi tanulmányai előtt a szovjet hadsereg hadászati rakétaalakulatainál szolgált, a lap szerint 2 milliárd fontos (700 milliárd forintos) vagyona van, és ő is "nagyon gyorsan lett nagyon gazdag". Versenytársai szerint "vaskézzel" építette ki alumíniumbirodalmát.

Kivándorlás

Az orosz szupergazdagok rohamtempóban hordják külföldre vagyonukat azóta, hogy Mihail Hodorkovszkijt, a YUKOS olajcég jó ideje rács mögött lévő főrészvényesét adócsalás címén perbe fogták. Nemrég a Financial Times azt írta, hogy a YUKOS még szabadlábon lévő teljes felső vezetése is Londonba menekült a politikai színezetűnek tekintett eljárás elől.

A The Sunday Times által idézett londoni ingatlanügynökök szerint a brit fővárosban 10 millió font (3,5 milliárd forint) feletti áron értékesített lakóingatlanok mintegy harmadát orosz állampolgárok vásárolják meg.