Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Elbizonytalanodó ukrán oligarchák

2004.11.30. 11:36
Az ukrán elnökválasztási kampányban Kucsma utódjelöltje mellett kampányoló gazdasági elit tagjai az utóbbi napok ellenzéki sikerei láttán már semlegességüket próbálják bizonyítani, sőt egyesek korábbi pártfogoltjuk ellen fordultak.
Egyre nagyobb támogatottságot élvez az ukrajnai döntéshozók körében az ellenzéki Viktor Juscsenko. Miután a Mi Ukrajnánk párt néhány nap alatt maga mellé állította a parlamenti többséget, az ukrán gazdaságot kezükben tartó, az elnökválasztási kampányban a hatalom emberét, Viktor Janukovicsot támogató oligarchák újabban semlegesnek mutatkoznak a politikai válságban, írja elemzésében a Kyiv Post angol nyelvű ukrajnai lap.

Ukrajna második leggazdagabb embere Viktor Pincsuk, Leonyid Kucsma leköszönő elnök veje hétfőn az ellenzéki Kanal 5 televízióban felszólította az ország üzleti köreit, hogy ne támogassák Ukrajna keleti megyéiben Viktor Janukovics kormányfő támogatására szervezett tüntetéseket.

Ahmatov az autonómia mellett

Az ukrán oligarchák, orosz társaikhoz hasonlóan a kilencvenes évek nagy magánosításai során szerezték vagyonukat, főként az ország leginkább iparosodott keleti területein, ami az ellenzék által csalással vádolt Viktor Janukovics hátországának számít. Viktor Pincsuk vagyona hárommilliárd dollár körül van.

Ukrajna leggazdagabb és egyben legbefolyásosabb embere, Rinat Ahmatov ugyanakkor továbbra is Janukovicsot, és a keleti régiók napokban felmerült elszakadásának tervét támogatja.

Elemzők szerint az oligarcha azért lobbizik a keleti régiók autonómiáért, mert így biztosíthatja acélkohászatból, szénbányászatból, sörfőzdéből, telefontársaságból és médiacégekből álló cégbirodalmának egységét.

Donyeck, Luhanszk és Harkov régió vezetői hétvégén tartottak tanácskozást, amin felmerült, az ellenzéki Viktor Juscsenko hatalomra kerülése esetén népszavazást írnának ki az autonómiáról.

A nehézipar urai semlegesek maradnának

Nem minden befolyásos üzletember támogatja ugyanakkor a keleti régiók autonómiáját. Vitalij Szatszki, a Zaporizssztal orosz érdekeltségű acélgyár elnöke a politikai válság gyors megoldását sürgette a hétvégén, és elutasította az elszakadási törekvéseket.

Hasonlóan nyilatkozott Volodimir Bojko képviselő, aki egyben a mariupoli acélművek elnöke, aki az ország egységének fenntartását nevezte a legfontosabb célnak. A keleti területek egyik legnagyobb cégbirodalma, a Dunaferrt is megvásárló Donbasszi Ipari Unió az Interfax hírügynökségnek semlegességének fenntartását hangsúlyozta.

Juscsenkóék szerint bűnözők

Ukrajna legbefolyásosabb gazdasági vezetői elemzők szerint a "narancsszínű forradalom" kitörése óta azért nem foglalnak határozottan állást egyik oldalon sem, mert továbbra is kétséges az elnökválasztást követő válság kimenetele. Bár korábban egyértelműen Viktor Janukovicsot támogatták, az utóbbi hét történései bebizonyították, az ellenzéknek akár sokkal nagyobb lehet a támogatottsága, mint korábban képzelték, írja elemzésében a Kyiv Post.

Juscsenko elnökválasztási kampányának fő ígéretei közé tartozott a korrupció felszámolása és a "bűnöző" oligarchák bíróság elé állítása. Ez pedig visszarettentette a gazdaság legbefolyásosabb szereplőit az ellenzék bármiféle támogatásától.