Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kucsma támogatja az elnökválasztás megismétlését

2004.11.29. 18:43
A választási csalással vádolt elnökjelölt, Viktor Janukovics, illetve az őt támogató államfő, Leonyid Kucsma hétfőn beleegyezett az új választás kiírásába. A kérdésről vasárnap változott meg a "nagy testvér", Oroszország véleménye, az EU és az ellenzék a múlt hét óta szorgalmazza az ismétlést.
Leonyid Kucsma távozó ukrán elnök hétfőn este váratlanul azt közölte, hogy az elnökválasztás újbóli kiírásával szeretné megoldani a választás november 21-i második fordulója nyomán kialakult országos válságot - jelentette az Interfax hírügynökség.

"Ha békét, megegyezést akarunk, ha demokratikus társadalmat kívánunk építeni, ... akkor rendezzünk új választást" - jelentette ki Kucsma a sajtónak nyilatkozva.

Hollandiát kérték fel közvetítésre
Viktor Janukovics ukrán kormányfő a holland kormányt kérte fel hétfőn, hogy segítsen meggyőzni az ellenzéket arról: a belpolitikai válságot csakis érdemi tárgyalásokkal lehet megoldani. Monique Frank holland nagykövettel folytatott telefonbeszélgetése során Viktor Janukovics hétfőn részletes tájékoztatást adott az országban kialakult helyzetről - közölte a kormány sajtóosztálya. A kormányfő szerint az ellenzék ultimátumszerű lépései és ellentmondást nem tűrő kijelentései kiélezik a helyzetet és szítják a szakadár törekvéseket az ország déli és keleti régióiban, ami miatt aggodalom tölti el mind őt, mind kormányát. Monique Frank, akinek országa jelenleg az Európai Unió soros elnöke, Hollandia nevében készségét fejezte ki, hogy minden segítséget kész megadni az ukrajnai politikai válság rendezéséhez.
Az ukrán elnök, aki az elnökválasztási küzdelemben a jelenlegi kormányfőt, Viktor Janukovicsot támogatta, korábban nem támogatta új választások kiírását.

A hivatalosan kihirdetett eredmények szerint Janukovics valamivel kevesebb, mint három százalékkal győzte le Viktor Juscsenkót, a Mi Ukrajnánk ellenzéki párt vezetőjét. Az ellenzék választási csalásra hivatkozva panaszt nyújtott be az ukrán legfelsőbb bírósághoz, amely újraszámlálást rendelhet el.

Orosz részről sem tiltakoznak ellene

Az ellenzék a múlt héten jelezte, hogy elfogadná az elnökválasztás második fordulójának megismétlését feltéve, ha szigorú nemzetközi ellenőrzés mellet tartják. A tervet az Európai Unió képviselői is támogatják, akik elutasították a vitatott eredményeket.

Vasárnap korábbi véleményével ellentétben Oroszország is jelezte, a konfliktus megoldása érdekében elfogadná, hogy új választásokat írjanak. Bővebben az orosz álláspont megváltozásáról >>>

Janukovics is benne van az új szavazásban

Közben Viktor Janukovics kormányfő, a hatalom győztesnek kihirdetett elnökjelöltje az egyik ukrán televízióban kijelentette, beleegyezik, hogy ismét megrendezzék a második fordulót abban a két megyében, amelyben állítólag a legtöbb választási csalás történt, amennyiben bebizonyosodik, hogy valósak a nagyarányú csalásokról szóló hírek, értesülések.

Hétfőn az ukrán legfelsőbb bíróság kezdte meg Viktor Juscsenkóék múlt héten benyújtott panaszának kivizsgálását a választási csalásokat illetően, de döntést még nem hozott a testület.