Több olajat szívnak

2000.03.29. 18:49
Az OPEC országoknak Irán ellenkezésének ellenére is sikerült Bécsben megegyezni a kőolajtermelés növeléséről, így Amerika lobbyja sikeresnek mondható. A termelés növelése nem fog látványos árcsökkenéshez vezetni, a hordónkénti olajár 25 dollár körül fog stabilizálódni. A most meghatározott termelési adatokról az OPEC országai júniusban tárgyalnak újra.

Amerikai zsarolás
Az OPEC tagországok képviselői Bécsben a kőolaj-kitermelés növelését határozták el: 1,7 millió hordó/nap többlettel az egy évvel ezelőtti termelési szintre térnek vissza. Az 1999-es - akkori alacsony (10 dolllár/hordó) - ár miatti termeléscsökkentés egy év alatt megháromszorozta a kőolaj árát.

A kitermelés növelésének egyik határozott ellenzője Irán volt, aki így próbált ellenállni "az amerikai zsarolásnak". Irán nem fogadta el a többi kilenc ország által meghatározott 1,7 millió hordó/nap emelést. Szerdán reggel viszont Bijan Namdar Zangeneh olajügyi miniszter az iráni állami rádióban bejelentette: április 1-től országa is növeli kőolaj kitermelés volumenét. Egyelőre még nem tudni mennyivel. A bécsi találkozón Irán 1,2 millió hordó/nap növelést szorgalmazott.

Amerika, az OPEC legnagyobb importőre, és ahol az elnökválasztások miatt az olajár politikai üggyé fajult, semmit sem bízott a véletlenre. Bill Richardson energiaügyi miniszter nyolc OPEC ország olajügyi miniszterével találkozott és a bécsi konferencia alatt is gyakran zavarta meg őket telefonon. "Találkozásainkkor egyszerűen azt magyaráztuk meg, hogy a termelés növelése a kőolaj termelő és fogyasztó országok közös érdeke" - nyilatkozta egy sajtótájékoztatón Richardson.

Az új kvóták (millió hordó/nap)

Szaúd Arábia: 8,023
Venezuela: 2,845
Egyesült Arab Emirátusok: 2,157
Nigéria: 2,033
Kuwait: 1,98
Indonézia: 1,28
Quatar: 0,64

Az OPEC tizenegyedik tagja, Irak nem jöhet számításba, az ENSZ az Öböl háború végén embargót rendelt el, így ez az ország a kvóta rendszeren kívül maradt. A most meghatározott termelési adatok nem véglegesek, az OPEC egyik szóvivője szerint júniusi találkozójukon a piaci viszonyok alakulása módosíthatják a jelenlegi kvótákat.

A világ naponta 75 millió hordó kőolajat fogyaszt naponta, a termelés - a bécsi konferencia előtt - 2 millió hordóval volt kevesebb. Elemzők szerint a kőolaj világpiaci árának látványos csökkenésére nem lehet számítani: a szakértők úgy vélik 25 dollár/hordó szinten fog stabilizálódni.  • Tippek
  • Babaváró hitel