Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Teljes az orosz-abház-déloszét barátság

2008.09.09. 17:28
Oroszország hivatalosan is felvette a diplomáciai kapcsolatokat Abháziával és Dél-Oszétiával, és nagykövetet küld a két szakadár köztársaságba. Parafálták az orosz-abház és az orosz-déloszét barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés szövegét is, amely lehetővé teszi orosz támaszpontok fenntartását a papíron még Grúziához tartozó Abháziában és Dél-Oszétiában.

Oroszország felvette a diplomáciai kapcsolatokat Abháziával és Dél-Oszétiával, jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szergej Samba abház és Murat Dzsiojev déloszét "külügyminiszter" társaságában. Az erről szóló diplomáciai jegyzékeket Moszkvában cserélték ki.

Moszkva nagykövetet küld mindkét köztársaságba. Emellett parafálták az orosz-abház és az orosz-déloszét barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés szövegét is, amelyeket hamarosan a legmagasabb szinten írnak alá.

Lavrov a kölcsönös segítségnyújtási megállapodásokkal kapcsolatban kiemelte: Oroszország, Abházia és Dél-Oszétia minden rendelkezésükre álló eszközzel azon lesznek, hogy kiiktassák a békére leselkedő veszélyt, és egymás segítségére sietnek, ha bármelyikük ellen egy harmadik ország vagy országcsoport agressziót hajtana végre.

A parafált szerződések kötelezik mindhárom felet arra, hogy területüket szükség esetén a vele szerződésben lévő ország fegyveres erői rendelkezésére bocsássák. A kölcsönös segítségnyújtás emellett kiterjed egyebek között az államhatárok védelmére, a vámtevékenység összehangolására, a bűnözés, a terrorizmus és a kábítószer-csempészet elleni közös harcra is - hangoztatta Lavrov.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő augusztus 26-án hirdette ki azt az elnöki rendeletet, amely - a világ közösségének rosszallása ellenére - elismerte a két grúz szakadár tartomány függetlenségét. Azóta csak Nicaragua volt hajlandó az abház és déloszét államiság elfogadására.

Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter szerint Moszkva mindkét köztársaságban 3800-3800 katonát tervez állomásoztatni. Az augusztus 8-át követő napokban összesen 28 ezer orosz katona özönlötte el Dél-Oszétiát, Abháziát és más grúz területeket.

Tbiliszi a keddi moszkvai bejelentést követő azonnali reagálásában úgy vélte: a diplomáciai kapcsolatfelvétel Moszkva részéről újabb lépés a két szakadár grúziai köztársaság annektálása felé, amelyet etnikai tisztogatás révén akar elérni. Giga Bokerija grúz külügyminiszter-helyettes hangoztatta: a civilizált világ ezt nem fogadja el.