Rakétatámadással fenyegette Putyin Ukrajnát

2008.02.12. 18:06
Vlagyimir Putyin orosz elnök leplezetlen határozottsággal érvelt az ukrán NATO-csatlakozás ellen. Azzal fenyegetett, hogy a nyugati szomszéd orosz rakéták célpontjává válhat.

Oroszország semmiképpen sem engedi, hogy Ukrajnával az történjen, mint Csehországgal és Lengyelországgal. Az utóbbi két volt kommunista ország belépett a NATO-ba és az USA hamarosan rakétavédelmi bázisokat épít területükön. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden világossá tette, hogy ha hasonló történik Ukrajnában, akkor rakétatámadás érheti a szomszédot.

Putyin ezt néhány perccel azután jelentette be, hogy egyezségre jutott ukrán kollégájával az aktuális gázvitábanl. Oroszország azzal fenyegetett, hogy ha Ukrajna nem fizeti ki tartozását, akkor negyedére csökkentik a szállított energiahordozó mennyiségét.

Oroszország az utóbbi évben egyre keményebben viselkedik. Az amerikai rakétavédelmi program kiterjesztése ellen tiltakozva felmondtak egy leszerelési egyezményt, katonai gépekkel közelítettek meg Csendes-óceániai amerikai támaszpontokat és a legkisebb kompromisszumra sem hajlandók Koszovó ügyében.



  • Tippek
  • Betét