Ágnes
-5 °C
2 °C

Bútorkereskedő irányítja az orosz seregeket

2007.02.16. 16:56
"Rossz vicc", "a hadsereg szembeköpése", "megalázás" - így vélekednek többen is Oroszországban arról, hogy Vlagyimir Putyin az egykori bútorkereskedő, majd adófelügyeleti főnök Anatolij Szergyukovot nevezte ki a védelmi miniszterré.

Az orosz hadsereg számára megaláztatás egy tapasztalatlan civil kinevezése a védelmi tárca élére, mondták szakértők a moszkvai médiának pénteken. Vlagyimir Putyin elnök Anatolij Szergyukovot nevezte ki a védelmi miniszterré az első miniszterelnök-helyettessé előléptetett Szergej Ivanov helyébe.

Anatolij Szergyukov
Anatolij Szergyukov

A hadsereg főtiszti kara a hírszerzőtábornok Ivanovot is nehezen viselte, de ő legalább nehézsúlyúnak számított az elnök-főparancsnok Putyin bizalmasaként. Most azonban az egykori bútorkereskedő, majd adófelügyeleti főnök Szergyukov fogja megmondani nekik, hogyan irányítsák katonáikat.

Megalázó kinevezés

Szergyukov kinevezése "rossz vicc" az elnök részéről, vélte Mihail Gyeljagin nemzeti baloldali politológus, míg egy nyugalmazott generális egyenesen a hadsereg "szembe köpéséről" beszélt az Eho Moszkvi rádióban.

A 45 éves Szergyukov nem ismeri a hadsereget, eltekintve sorkatonai szolgálatának letöltésétől. Mihail Fradkov miniszterelnök pedig még a nevét is elvétette a pénteki kormányülésen, amelyen arra kérte a többi minisztert, hogy segítsenek neki a kezdeti nehézségek leküzdésében.

A védelmi szférát vagy tapasztalt politikus, vagy katona irányítja a világ minden országában, háborgott a tábornok, aki a hadsereg megalázását emlegette a politológussal együtt.

Putyin és Ivanov
Putyin és Ivanov

Gyeljagin szerint még az is érthetőbb lett volna, ha Putyin a szentpétervári regionális kormányzó Valentyina Matvijenkót nevezte volna ki védelmi miniszterré, tekintettel a hadsereget emésztő szociális problémákra, valamint a sorkatonákat testileg-lelkileg megnyomorító "szívatások" és más visszaélések sokaságára.

Pénzügyi tapasztalat

Putyin azzal indokolta Szergyukov kinevezését, hogy szükség van pénzügyi tapasztalataira a hatalmas költségvetési kiadásokkal járó fegyverzet-átalakítási program megvalósításában.

Szergyukov Putyinhoz hasonlóan a leningrádi egyetemen szerzett jogász diplomát, s az ő elnöksége alatt futott be karriert az adófelügyeletnél. Az intézmény élére 2004 közepétől került, miközben adóperes keresetek záporoztak a Kremllel szembekerült YUKOS olajcégre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!