Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Hol tart a háború?

2003.03.21. 18:04
Délen a szövetségesek elfoglalták a stratégiai jelentőségű Umm-Kaszr kikötővárost és a hozzá kapcsolódó haditengerészeti támaszpontot. Az amerikai szárazföldi csapatok ellenállásba ütköztek az Eufrátesz folyón fekvő Násziríjánál, míg északon bombázásokat hallani Kirkuk környékén. Az Index összefoglalója a szövetségesek iraki hadműveleteiről. Magyar idő szerint este hat után masszív bombatámadás érte Bagdadot. Több száz célpont között Huszein palotakomplexumát öt találat érte.
Péntek hajnalban a szövetségesek megkezdték a stratégiai jelentőségű dél-iraki Umm-Kaszr kikötőváros és a hozzá kapcsolódó haditengerészeti támaszpont bevételét.

Dél: Umm-Kaszr elfoglalása

A brit vezérkari főnök koraeste jelentette be: a város a szövetségeseké lett, a hadműveletek itt véget értek. A Bászrától nem messze fekvő település stratégiai jelentőség az adja, hogy ez Irak egyetlen nagy tengeri kikötője. Eddig 250 iraki katona adta meg magát, akik fehér zászlóval, feltartott kézzel vonultak a televíziós társaságok kamerái előtt. Bagdad szerint ezek az emberek nem katonák voltak.

Reggel óta tartják magukat azok a hírek, amelyek szerint a térségben a több száz olajkútból harminc áll lángokban.

Az Eufrátesz mentén

Az amerikai szárazföldi csapatok ellenállásba ütköztek az Eufrátesz folyón fekvő Násziríjánál, és ezzel megtorpant előrenyomulásuk Bagdad irányába. Násziríja a fő átkelőhely az Eufráteszen. Meg nem erősített hírek szerint koraeste folytathatták előrenyomulásukat a szövetségesek. Az amerikai 3. gyalogsági hadosztály más alakulatainak Kuvait felől sikerült legalább 150 kilométer mélyben behatolni Irakba, Bagdad irányában.

Ezzel egyidejűleg - egy amerikai tisztségviselő szavaival - "Bagdad térségében" elfoglaltak a szövetségesek két repülőteret, amelyekről később kiderült, hogy 225, illetve 290 kilométerre fekszenek az iraki fővárostól. A H2 és H3 kódnevű repülőterek azért fontosak az amerikai haderőnek, mert a török határ helyett levegőből érkező csapatok nyítják meg az északi frontot a helyszínen tartózkodó erők feladata a térségben felállított Scud-kilövőállások ártalmatlanítása.

Rakétatalálat Iránban

Péntek délután rakétatalálat ért egy délnyugat-iráni olajtárolót, közel az iraki határhoz. Két ember megsebesült. Az iráni hatóságok nem tudták honnan érte a rakétatalálat a dél-iraki Bászrától mintegy 50 kilométerre keletre fekvő objektumot.

Észak: török bevonulás?

Egyes sajtóértesülések szerint pénteken török szárazföldi csapatok indultak meg Törökországból Észak-Irakba. E híreket hivatalosan nem erősítették meg. Ami biztos: az észak-iraki Kirkuk közelében tartózkodó BBC-tudósító jelentése szerint olajkutak égnek a város környékén. Elmondta még: folyamatosan hallja a szövetségesek bombázásának, valamint az iraki légvédelem ágyúinak zaját.

A török kormány péntek este jóváhagyta az irakba induló amerikai repülőgépek átrepülését.

Megkezdődött Bagdad bombázása

Magyar idő szerint este hat után megkezdődött Bagdad bombázása. Bagdadot heves detonációk sorozata rázta meg, a főváros sűrű légvédelmi tűzet zúdított a berepülő gépekre. Tíz perces hullámokban több száz célpontot ért csapás városszerte. A Pentagon hivatalosan is kinyilvánította, hogy elkezdődött az előre jelzett háromnapos légihadjárat, amelynek több mint háromezer robotrepülőgép csapódik be különböző célpontokba. Az amerikai védelmi minisztérium szerint eljött "A-nap", a "rémület és félelem" ideje. Az iraki főváros ellen indított légihadjárat kezdetével együtt bombatámadás érte Irak két további nagyvárosát Moszult és Kirkukot is.

Bagdadi tudósítások szerint a bombázás során hatalmas tűzgömbök világították meg az égboltot, sok helyen tüzek keletkeztek. A hírügynökségi jelentések szerint Huszein palotái közül egyet biztosan találat ért, az épületkomplexum a híradások szerint legalább öt találatot kapott.

Donald Rumsfeld a támadást követő sajtótájékoztatón közölte, hogy elkezdődött a háború légi szakasza. Olyan erővel és olyan számban támadnak célpontokat, amely nyilvánvalóvá teszi az iraki rezsim számára, hogy az ellenállás értelmetlen -Rumsfeld. Hozzátette: "Tájékoztattuk a török kormányt és a török fegyveres erőket, hogy egyértelműen zavaró lenne, ha nagy létszámmal behatolnának Irak északi részébe". Richard Meyers, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke közölte: az amerikai és brit szárazföldi erők 160 kilométer mélységben hatoltak be Irakba, miután csütörtökön Kuvait felől az ország területére léptek.  • Vennék
  • Hírek