Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Amerikai csapatok Pakisztánban

2001.10.11. 09:16
Amerikai katonák tartózkodnak Pakisztánban, és több légitámaszpontot átengedett számukra az ország vezetése - ismerte el csütörtökön az iszlámábádi kormány. A pakisztáni kormányszóvivő szerint országa területéről nem indítanak támadást Afganisztán ellen.
Anvar Mehmud kormányszóvivő elismerte, hogy amerikai katonák tartózkodnak az Afganisztánnal szomszédos országban. A csapatok létszámáról nem adott felvilágosítást, ám kijelentette, hogy nem harcoló alakulatokról van szó - adta hírül az AP.

Mint ismeretes, Pakisztánban a légicsapások vasárnapi kezdete óta súlyos zavargások törtek ki, amelyeken a tüntetők az Afganisztán ellen irányuló katonai csapás ellen tiltakoztak.

Bővebben: Pakisztán riadókészültségben

'Pakisztán területéről nem indul támadás'

A szóvivő hangsúlyozta, hogy Pakisztán - korábbi ígéreteihez híven- csak logisztikai és hírszerzési támogatást nyújt az Egyesült Államoknak a terrorizmus elleni harcban. Anvar Mehmud kiemelte, hogy az amerikai katonák Pakisztán területéről nem fognak támadást indítani Afganisztán ellen. A Reuters pakisztáni forrásokra hivatkozva azt állítja: amerikai katonai repülőgépeket és harcoló alakulatokhoz tartozó katonákat is láttak Dzsakobábád repülőterén.

Egy neve elhallgatását kérő pakisztáni kormányilletékes úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok "kimentési műveletekhez" használhat pakisztáni légibázisokat, beleértve a Karacsitól 500 kilométernyire északkeletre fekvő Dzsakobábádit is. A Karacsitól nyugatra levő Paszni támaszpontját ugyancsak használhatják az amerikaiak.