Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Szárazföldi csapatokat küld Amerika Közép-Ázsiába és a Közép-Keletre

2001.10.09. 13:11
Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy az Afganisztán elleni légitámadások után a hét végén újabb szárazföldi csapatokat küld Közép-Ázsiába és a Közép-Keletre. A csapatok szerepe pontosan nem tisztázott.

A hét végén - mikor az amerikai légicsapás intenzítása Afganisztán ellen alábbhagy - a Pentagon szárazföldi csapatokat küld Közép-Ázsiába és a Közép-Keletre - ismertette egy névtelensége burkolózó védelmi tisztségviselő a The Washington Postnak. A csapatokat nem egy nagymértékű, hagyományos szárazföldi támadáshoz használnák fel, hanem a következő lépése lesz a terrorizmus elleni, nem hagyományos harcnak - fogalmazott.

A csapatok jelenléte a harcok taktikai előkészítőinek maximális mozgásteret biztosítanának, kiszélesítenék lehetőségeit. "Csapataink a térségbe vonulnak, de nem azért, mert már van egy tiszta, kézzelfogható tervünk" - idézi az amerikai lap a tisztségviselőt. A katonák a félkész elképzelések szerint egyelőre a határőrizetet erősítenék, de berepülve Afganisztánba egy-egy területet is átfésülhetnének. A Közép-Keletre küldött katonák száma töredéke lenne az 1991-es Öböl Háborúban bevetett harcosok számának.

A pentagoni tisztségviselő ugyanakkor nem zárta ki kategorikusan annak a lehetőségét, hogy Amerika széleskörű szárazföldi támadást indítson Afganisztán ellen. A szárazföldi csapatok mozgása annak azt az amerikai üzenetet is hivatott erősíteni, miszerint az amerikai kormány kész hosszan tartó, széles körű kampányt végigvinni a terrorizmus ellen - nyilatkozta a tisztségviselő.