Géza
-12 °C
-4 °C

Belebetegedett bukásába a litván elnök

2004.04.07. 11:44
Belebetegedett hatalma elvesztésébe a megbuktatott litván elnök. Rolandas Paksas hivatalosan "kimerült", a megviselt államfőt mégis a kardiológiára szállították.
"Kimerültség és magas vérnyomás" miatt kórházba szállították Rolandas Paksas megbuktatott litván államfőt, nem sokkal a leváltásáról döntő parlamenti szavazás után. Hivatalos források nem kívánták bővebben kommentálni az államfő állapotát.

Megviselten távozott

A Respublika című napilap értesülései szerint a bukott elnököt egy vilniusi kórház kardiológiai osztályára szállították. A lap értesülései szerint az elnök nincs életveszélyben. A cikkhez mellékelt fotón a megviselt Paksas látható, ahogy Vitale Vinickiene volt egészségügyi tanácsadó társaságában gépkocsin elhagyja az elnöki palotát.

A Baltic News Service hírügynökség szerint az államfőt szerdán vizsgálja meg egy orvosi szakértőcsoport, és ekkor döntenek arról, meddig kell kórházban maradnia.

Premierbukás

Kedden az alkotmányos vádeljárás keretében tartott szavazáson a törvényhozás tagjainak kétharmada vétkesnek találta Rolandas Paksast az ellene felhozott mindhárom korrupciós vádpontban. A vádak szerint Paksas államtitkokat adott át és állampolgárságot adott fő pénzügyi támogatójának, Jurij Boriszovnak. Boriszov a titkosszolgálatok adatai szerint az orosz maffiával is kapcsolatban áll. Paksas egy privatizációs döntést is barátja és támogatója javára befolyásolt.

Paksas az első európai államfő, akit alkotmányos vádeljárás keretében mozdítottak el hivatalából.