Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Egy palesztin vezető zsarolással vádolja Washingtont

2004.02.05. 07:32
A Palesztin Hatóság zsarolásával vádolta meg az amerikai kormányt egy magas rangú palesztin biztonsági tisztségviselő, akinek állításait Washingtonban máris visszautasították. Dzsibril Radzsub tábornok, Jasszer Arafat palesztin elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a ciszjordániai Rámalláhban szerdán külföldi újságíróknak nyilatkozva vádolta meg azzal a washingtoni kormányzatot, hogy ez utóbbi egy tavaly októberi merénylet óta zsarolja a palesztin vezetést.
A merénylet az Izrael és a Gázai övezet közötti erezi átkelő közelében történt tavaly október 15-én: egy amerikai diplomáciai konvoj mellett felrobbant egy pokolgép, kioltva az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetségén szolgáló három biztonsági tiszt életét.

Radzsub állítása szerint az Egyesült Államok a merénylet ürügyén azzal zsarolja a Palesztin Hatóságot: addig nem tesz újabb erőfeszítéseket az izraeli-palesztin békefolyamat előzmozdítására, amíg a palesztinok nem adják ki az elkövetőket. A tábornok hangsúlyozta, hogy a Palesztin Hatóság - amely elítélte a robbantást, s kötelezettséget vállalt a merénylők elfogására, bíróság elé állítására - nem tehető ki zsarolásnak.

Amerikai részről máris visszautasították, nevetségesnek titulálták Dzsibril állításait. Richard Boucher amerikai külügyminisztériumi szóvivő Washingtonban hangsúlyozta: az amerikai kormány vizsgálatot és gyors eredményeket várt a palesztin vezetéstől, és érzékelte is annak együttműködését, bár amerikai megítélés szerint az még javítható lenne. Washington továbbra is elkötelezett az izraeli-palesztin békefolyamat mellett, s ennek jeleként nemrégiben ismét küldötteket menesztett a térségbe - tette hozzá.