Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Újra szabadlábon a Hamasz minisztere

2006.04.06. 15:02
Az izraeli rendőrség több órán át őrizetben tartotta, majd elengedte a Hamasz egyik miniszterét, aki a tilalom ellenére izraeli személyivel próbált belépni a Gázai övezetbe. Abu Arafa kelet-jeruzsálemi lakos, ezért rendelkezik izraeli személyi igazolvánnyal.

Az izraeli rendőrség őrizetbe vette, és néhány óra elteltével szabadon engedte a Hamasz vezette palesztin kormány egyik miniszterét, közölték a párt illetékesei.

Haled Abu Arafát, a jeruzsálemi ügyek miniszterét testőrével együtt vették őrizetbe csütörtök reggel Jeruzsálem egyik keleti külvárosa, Izzarija felé menet. A tervek szerint a korábbi minisztertől, Ziad Abi Ziadtól vette volna át ünnepélyes keretek között a Hamasz helyi irodájának vezetését.

A Hamasz-nyilatkozat szerint az izraeli rohamrendőrség dzsipjei láthatóan már várták Arafát, és feltartóztatták gépkocsiját. „Megállították az autót és megkérték a minisztert, hogy szálljon ki. Mikor visszautasította, fegyverrel kényszerítették ki a járműből” – mondta a Hamasz egyik képviselője.

Az izraeli rendőrség megerősítette a hírt. Arafa őrizetbe vételét azzal indokolták, hogy a miniszter izraeli személyi igazolvánnyal akart belépni palesztin zónába. A törvények szerint izraeli állampolgárok nem léphetnek be sem a Gázai övezetbe, sem pedig Ciszjordániába. A 45 éves Abu Arafa maga is a kelet-jeruzsálemi Abu Dis falu lakosa, ezért rendelkezik izraeli igazolvánnyal. A politikust pár óra elteltével szabadon engedték.

Arafát korábban már többször őrizetbe vették az izraeli hatóságok azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban van a Hamasz katonai szárnyával. A mostani letartóztatás az első hasonló eset a Hamasz januári választási győzelme, és az új kormány beiktatása óta.

A Hamasz szerdán tartotta első kormányülését, ahol elsősorban a Palesztin Hatóság pénzügyi problémáinak megoldásáról tárgyaltak. Iszmail Hanije miniszterelnök szerint csődbe jutott a palesztin kormányzat, és az arab országoktól érkező segítség sem elég a működéshez.