Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Egymást gyilkolja a Hamász és a Fatah

2007.05.14. 07:54
Vasárnap éjjel egyiptomi közvetítéssel fegyverszünetet kötött a Gázai övezetben a szélsőséges iszlámista Hamász és a mérséklet Fatah, azonban reggelre ismét kiújultak a harcok. Az összecsapásokban öt ember életét vesztette. Mindkét párt azt állítja, a másik fegyveresei kezdték a támadásokat. Egy idős hitoktató elrablása emberrablási hullámot váltott ki. A Fatah szerint összeomolhat az egységkormány.

A vasárnap éjjel megkötött fegyverszüneti megállapodás ellenére újabb összecsapások törtek ki hétfő reggel a mérsékelt Fatah és a szélsőséges iszlámista Hamász palesztin szervezetek fegyveresei között a Gázai övezetben. Kórházi források szerint az összecsapásokban a Fatah egy fegyverese életét vesztette, és a két táborból összesen tízen megsebesültek.


A Fatah szerint néhány órával az egyiptomi közvetítéssel megkötött fegyverszüneti megállapodás után Hamász-tagok lőfegyverekkel és kézigránátokkal megtámadták a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette mozgalom egy irodáját Gázában. A Hamász arról számolt be, hogy a Fatah emberei megrohantak egy úttorlaszt, amelyet az iszlamista szervezet fegyveresei őriztek.

Fatah-forrásból hétfőn azt közölték, olyan óriási a feszültség a koalíciós társak között, hogy az egységkormány akár napokon belül összeomolhat.

Nő az áldozatok száma

Öt halálos áldozata és három tucatnyi sebesültje volt kevesebb mint egy nap alatt a Fatah és a Hamász közötti összecsapásoknak.

Vasárnap a Fatah fegyveresei kirángatták egy taxiból a Hamászhoz közel álló Palestine Daily című lap fiatal újságíróját, és az újság vele lévő másik alkalmazottját, és mindkettejüket agyonlőtték. Előtte ismeretlenek lelőtték a Fatahhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai fegyveres szervezet bét-lahíjai körzeti parancsnokát és testőrét.

Később emberrablási hullámot váltott ki a Hamász egyik ismert személyiségének, egy idős hitoktatónak az elrablása a vasárnap esti ima után. Noha Ali Serifet három órával az elrablása után szabadon engedték, elhurcolása után a két oldal még legalább 14 embert ejtett foglyul. A vasárnap éjjel kialkudott fegyverszüneti megállapodásba belefoglalták a foglyok szabadon bocsátását is.

Nem tudnak megállapodni

A Hamász és a Fatah közötti hatalommegosztást intézményesítő palesztin nemzeti egységkormány idén márciusi megalakításának egyik fő célja éppen az volt, hogy véget vessenek a két mozgalomhoz hű fegyveres csoportok között akkor már hónapok óta tartó véres harcoknak.

Pénteken új biztonsági tervet léptettek életbe a Gázai övezetben, 3000 rendőr lepte el Gázaváros utcáit az erőszak visszaszorítására. Az akció nem volt sikeres, a Hamász álláspontja szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök nem egyeztetett velük az új biztonsági intézkedésekről. Az összecsapásokban hat ember megsebesült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?