Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Egymást gyilkolja a Hamász és a Fatah

2007.05.14. 07:54
Vasárnap éjjel egyiptomi közvetítéssel fegyverszünetet kötött a Gázai övezetben a szélsőséges iszlámista Hamász és a mérséklet Fatah, azonban reggelre ismét kiújultak a harcok. Az összecsapásokban öt ember életét vesztette. Mindkét párt azt állítja, a másik fegyveresei kezdték a támadásokat. Egy idős hitoktató elrablása emberrablási hullámot váltott ki. A Fatah szerint összeomolhat az egységkormány.

A vasárnap éjjel megkötött fegyverszüneti megállapodás ellenére újabb összecsapások törtek ki hétfő reggel a mérsékelt Fatah és a szélsőséges iszlámista Hamász palesztin szervezetek fegyveresei között a Gázai övezetben. Kórházi források szerint az összecsapásokban a Fatah egy fegyverese életét vesztette, és a két táborból összesen tízen megsebesültek.


A Fatah szerint néhány órával az egyiptomi közvetítéssel megkötött fegyverszüneti megállapodás után Hamász-tagok lőfegyverekkel és kézigránátokkal megtámadták a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette mozgalom egy irodáját Gázában. A Hamász arról számolt be, hogy a Fatah emberei megrohantak egy úttorlaszt, amelyet az iszlamista szervezet fegyveresei őriztek.

Fatah-forrásból hétfőn azt közölték, olyan óriási a feszültség a koalíciós társak között, hogy az egységkormány akár napokon belül összeomolhat.

Nő az áldozatok száma

Öt halálos áldozata és három tucatnyi sebesültje volt kevesebb mint egy nap alatt a Fatah és a Hamász közötti összecsapásoknak.

Vasárnap a Fatah fegyveresei kirángatták egy taxiból a Hamászhoz közel álló Palestine Daily című lap fiatal újságíróját, és az újság vele lévő másik alkalmazottját, és mindkettejüket agyonlőtték. Előtte ismeretlenek lelőtték a Fatahhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai fegyveres szervezet bét-lahíjai körzeti parancsnokát és testőrét.

Később emberrablási hullámot váltott ki a Hamász egyik ismert személyiségének, egy idős hitoktatónak az elrablása a vasárnap esti ima után. Noha Ali Serifet három órával az elrablása után szabadon engedték, elhurcolása után a két oldal még legalább 14 embert ejtett foglyul. A vasárnap éjjel kialkudott fegyverszüneti megállapodásba belefoglalták a foglyok szabadon bocsátását is.

Nem tudnak megállapodni

A Hamász és a Fatah közötti hatalommegosztást intézményesítő palesztin nemzeti egységkormány idén márciusi megalakításának egyik fő célja éppen az volt, hogy véget vessenek a két mozgalomhoz hű fegyveres csoportok között akkor már hónapok óta tartó véres harcoknak.

Pénteken új biztonsági tervet léptettek életbe a Gázai övezetben, 3000 rendőr lepte el Gázaváros utcáit az erőszak visszaszorítására. Az akció nem volt sikeres, a Hamász álláspontja szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök nem egyeztetett velük az új biztonsági intézkedésekről. Az összecsapásokban hat ember megsebesült.