Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Akár ázsiai is lehet a pápa utódja

2003.10.09. 18:56
Afrikai, dél-amerikai vagy akár ázsiai is lehet a pápa utódja, vélekedett a Vatikáni Rádió német szekciójának vezetője. Gemmingen atya szerint haláláról már a pápa is nyíltan beszél.
A fejlődő világból szeretne utódot II. János Pálnak a legtöbb bíboros, vélekedett Eberhard von Gemmingen atya, a Vatikáni Rádió német szekciójának vezetője. "Úgy hiszem, hogy a legtöbb bíboros, püspök és az egész világegyház örülne, ha Dél-Amerikából, Afrikából vagy akár Ázsiából sikerülne találni utódot a pápának" - nyilatkozta Gemmingen csütörtökön a Netzeitung című berlini online újságnak.

A jelöltnek azonban alkalmasnak kell lennie a feladatra, jegyezte meg Gemmingen. "Ha nincs megfelelő jelölt, maraduk Európában vagy akár éppenséggel Olaszországban" - idézte az AFP. II. János Pál pápa maga is egyértelműen beszélt arról, hogy tudja, közeleg a halála; öregkori gyengeségben szenvedő emberként, 83 évesen, esendő minden kis betegséggel szemben, tette hozzá Gemmingen.

A múlt héten több egyházi méltóság is nyíltan beszélt a pápa közelgő haláláról. A híreszteléseket a Vatikán hevesen tagadta.