Oszkár
20 °C
29 °C

Temeti a pápát az utódjelölt

2003.10.03. 13:34
A pápa közeli halálát jósolta egyik lehetséges utódja, Bécs érseke. Schönborn bíboros szavait titkára szerint félreértették, hiszen az osztrák egyház feje "átvitt értelemben" beszélt. A pápa titkára szerint nincs baj, egyébként is, a pápa halálát jóslók közül többen "már a mennyországban vannak".
Közeledik II. János Pál halála - jelentette ki csütörtökön Christoph Schönborn bíborosa, Bécs érseke. "Az egész világ láthatja, hogy a pápa beteg, mozgáskorlátozott és haldoklik. Élete utolsó napjait, hónapjait éli. Nem tudom milyen közel lehet a halálhoz" - nyilatkozta az osztrák katolikus egyház feje, a pápa egyik lehetséges utódja az osztrák állami rádiónak.

Átvitt értelem

A nyilatkozat után nem sokkal Schönborn személyi titkára tompítani próbálta annak élét - írja a Washington Post. Erich Leitenberger szerint püspöke "átvitt értelemben", nem szó szerint beszélt az egyházfő haláláról. Leitenberger azt nem árulta el, ez mit is jelent.

Kedden szintén egy bíboros, a hitdoktrínák megújításáért velelős Vatikáni Zsinat elnöke, Joseph Ratzinger utalt nyilatkozatában a pápa "rossz állapotára". Kijelentését Stanislaw Dziwizs érsek, a pápa személyi titkára próbálta eljelentékteleníteni.

Elsírta magát a halált jósló bíboros

Mint a Reutersnek nyilatkozta, Ratzinger szavait kiragadták szövegkörnyezetükből. "Ratzinger bíboros sírt tegnap" amikor visszaolvasta nyilatkozatát - mondta Dziwisz. Az egyházfő személyi titkára szerint Ratzinger nem is adott interjút, csak séta közben válaszolt egy érdeklődőnek.

Aktív napok

A felszentelése huszonötödik évfordulójára készülő pápa évek óta Parkinson-kórtól szenved, az elmúlt hónapokban több nyilvános szereplésén is feltűnően gyenge volt. Előfordult, hogy félbeszakadt szónoklata, segítség nélkül meg már járni sem tud.

A Vatikán ennek ellenére egészen sűrű programot állított össze az egyházfőnek a következő hónapra. János Pál egyrészt megünnepli pápasága 25. évfordulóját, boldoggá avatja Teréz anyát és "ha Isten is úgy akarja" Pompeiibe is ellátogat - közölte a Vatikán.

Dziwisz mindeközben arra kérte az újságírókat, hogy "ne túlozzák el" a pápa állapotát. "Ne feledjék, a pápa halálát jóslók közül többen már a mennyországban vannak" - tette hozzá mosolyogva a Reuters jelentése szerint.