Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Festékpisztollyal harcoltak a francia rendőrök

2005.11.24. 16:32
A francia rendőrség a külvárosi zavargások megfékezésére olyan taktikát alkalmazott, mint amilyent korábban a korzikai szakadár csoportokkal szemben: kerülte az összecsapást, s a rendbontás utáni letartóztatásra összpontosította figyelmét. A rendőrök csak ritkán használtak könnygázt, fő fegyverük a fényképezőgép és a rendbontókat megjelölő festékpisztoly volt.

"Az összehasonlítás talán szemtelen, de ahogy egy sebész beszél egy sikeres operációról, nekünk is szép esettel volt dolgunk biztonságpolitikai szempontból" - mondta Michel Gaudin, a francia rendőrség országos parancsnoka. A rendőrfőkapitány is részt vett az egyik legolvasottabb francia hetilap a L,Express által rendezett beszélgetésén, amelyen a külvárosi zavargások valós tényeit próbálták tisztázni. Mint Gaudin elmondta: két dolog lepte csak meg a rendőrséget: a zavargások spontaneitása és gyors terjedése.

Nem volt szervezett

Több mint kilencezer jármű (gépkocsi, busz, motor) és 96 középület (iskola, bölcsőde, rendőrőrs, postahivatal, tornaterem) vált a rombolások martalékává. Az átlagosan kétszáz fős bandák kifejezetten erőszakos cselekményeinek következtében 126 rendőr sérült meg.

Pascal Mailhos, a titkosszolgálatok vezetője hangsúlyozta: a rendbontók egymás között versenyeztek, és amint Párizs környékén alábbhagytak a zavargások, vidéken indult meg a rivalizálás. "Semmilyen koalíció nem létezik a bandák között, egymás területi versenytársai maradtak" - állítja a titkosszolgálati vezető.

Az iszlámnak semmilyen szerepe nem volt a zavargásokban a rendőrség szerint. A legradikálisabbak visszafogottan figyelték az eseményeket, és egyáltalán nem örültek annak, ami történik. A szélsőbaloldali csoportosulások is távol tartották magukat - hívja fel a figyelmet a L,Express.

Nem hagyományos fegyverek

A zavargásokat kirobbantó Clichy-sous-Bois-ban történt összecsapást követően a rendőrség taktikát váltott: "Gyorsan eldöntöttük, hogy nem megyünk bele a játékukba, és inkább előállítjuk a rendbontókat. November 4-től mozgékony, két-hat fős csoportokban dolgoztunk, amelyek körbevették a gyújtogatókat" - magyarázza Christian Lambert, a különleges erők vezetője.

A rendőrség egyáltalán nem használt hagyományos fegyvereket, és csak az első napokban vetett be könnygázgránátot. A korzikai álarcos szakadárokkal szemben alkalmazott taktikához hasonlóan a rendbontókat megjelölő festékszóró pisztoly, videókamera, fényképezőgép volt a rendőrök legfőbb fegyvere.

A különleges erők legtöbbször már a gyújtogatás megkezdése előtt elkezdték filmezni a fiatalokat, s a titkosszolgálat ezen felvételek, valamint ujjlenyomatok és DNS-vizsgálatok alapján azonosítja a gyújtogatókat. Az eddig őrizetbe vett közel háromezer személyből 640 került bíróság elé, közülük száz kiskorú, de a letartóztatások folytatódnak országszerte - olvasható a párizsi folyóiratban.