Valér
2 °C
8 °C

Fenntartják a szükségállapotot Franciaországban

2005.11.15. 21:07
A francia nemzetgyűlés meghosszabbította a szükségállapotot a három hete kitört lázadások miatt. Nicolas Sarkozy szerint a helyzet javításához nemzeti méretű erőfeszítésre van szükség.

Három hónappal meghosszabbította a szükségállapotot a francia nemzetgyűlés. A nemzetgyűlés 346 igen és 148 nem szavazattal, négy tartózkodással döntött a meghosszabbítás mellett.

A szocialisták nem támogatták a törvényjavaslatot, mondván, hogy nincs tovább szükség rendkívüli intézkedésekre, a zavargások csökkenőben vannak. A Jacques Chirac elnököt támogató konzervatív képviselők támogatásával ennek ellenére sikerült elfogadni a jogszabályt.

A szenátus szerdán dönt


Korábbi képek a zavargásról
Franciaországban múlt kedden léptette életbe a kormány a rendkívüli állapotot egy 1955. április 3-án, az algériai háború idején elfogadott törvény alapján. A rendkívüli állapot egyik legfontosabb következménye, hogy feljogosítja a prefektúrákat kijárási tilalom bevezetésére és házkutatásokra. A meghosszabbítás november 21-én lépne hatályba. A szenátus szerdán vitatja meg a törvényjavaslatot.

A vitában felszólalva Dominique de Villepin miniszterelnök hangsúlyozta, hogy "számos lakónegyedben továbbra is nehéz a helyzet", és kérte a törvényhozást, támogassa az intézkedést. "Nem fogadhatjuk el, hogy több mint 200 gépkocsi égjen minden éjszaka" - hangsúlyozta a kormányfő.

Nemzeti méretű összefogást kér

A francia belügyminiszter a parlamenti vitában figyelmeztetett: az ország az egyik legsúlyosabb és legbonyolultabb városi válsággal néz szembe. Nicolas Sarkozy hangsúlyozta: a helyzet megoldása "határozottságot és megfontoltságot" igényel. Hozzátette: a helyzet javításához nemzeti méretű erőfeszítésre van szükség.

Sarkozy a parlamentben azt is bejelentette, hogy a peremvárosi zavargásokban részt vett tíz külföldi ellen kedden megindult a kiutasítási eljárás. Dalil Boubakeur, az Iszlám Vallás Francia Tanácsának (CFCM) elnöke kedden elítélte "az aggasztó és tudatosan szított iszlámgyűlöletet". Az október 27-én kitört zavargások a hátrányos helyzetben lévő, főként észak- és fekete-afrikaiak lakta peremkerületeket sújtották.

A szükségállapot múlt heti bevezetése után több településen is kijárási tilalmat rendeltek el.