Amerikai rakéta találta el a brit repülőt?

2003.03.23. 09:42
Bevetésről visszatérve eltűnt a királyi légierő egyik repülője, közölte a védelmi minisztérium szóvivője a katari központi parancsnokságon. A gépet valószínűleg egy Patriot-rakéta találta el.
Egyelőre nem tudni, milyen típusú repülőről van szó, és hogy a gép pontosan hol tűnt el. A minisztérium szóvivője csak annyit közölt, hogy jelenleg túlélők után kutatnak.

Al Lockwood kapitány, a brit hadsereg szóvivője ugyanakkor bejelentette, hogy a repülőt valószínűleg a Kuvait védelmére telepített Patriot-rendszer egy rakétájával találták el. "Úgy tűnik, a gépet lelőtték" - mondta. "Felállítunk egy vizsgálóbizottságot, hogy a lehető leghamarabb kideríthessük, mi is történt pontosan" - tette hozzá.

A Pentagon szóvivője ugyancsak azt közölte vasárnap, hogy egy Patriot-üteg lőhette le a brit harci gépet a kuvaiti-iraki határ körzetében. A szóvivő elismerte, hogy a gép személyzetének sorsáról nincs információja.

A britek az első öbölháborúban is szövetséges tűzben szenvedték el legnagyobb veszteségüket: akkor egy földi célpontok, főleg páncélosok támadására kialakított amerikai A-10-es gép lőtt ki tévedésből egy brit páncélozott csapatszállítót, kilenc brit katona halálát okozva, közölte az MTI.  • Hírek
  • Hírek