Folytatódó pedofilüldözés Angliában

2000.08.11. 17:30
A News of the World című brit bulvárlap egy kislány, Sarah Payne megbecstelenítése és meggyilkolása után kezdte el a Nagy-Britanniában elítélt pedofilok neveinek közlését. A közléseket országszerte tüntetések kísérték, ahol a helyi lakosok a pedofilok eltávolítását követelték, rosszabb esetben pedig maguk vették kézbe az igazságszolgáltatást.
A több napja tartó tüntetéssorozatok helyenként elvadultak, a tüntetők rendőröket, és feltételezett pedofilokat támadtak meg. Több, korábban elítélt személyt vett védelmébe a brit rendőrség, némelyiküknek házához őröket állítottak, míg másokat szabályosan ki kellet menekíteni a házat körülvevő tömegből.

A News of the World Sarah Payne szüleivel együtt nyugalomra szólított fel
Rendőrségi védelmet kértek a zaklatók

A tarthatatlan állapotokra jellemző, hogy egy embletoni férfi megúszta a kiszabott börtönbüntetést, mivel a környezetében uralkodó ellenséges hangulat miatt kénytelen volt elhagyni otthonát, ahol egész eddigi életét töltötte. A bíró úgy ítélte meg, hogy a kirekesztés és elüldöztetés elégséges büntetés volt. A rendőrség azon félelme, hogy az ismertté vált pedofilok eltűnnek, igazolódni látszik, habár többségük a rendőrségtől is kért védelmet.

A tömeghisztériának nem csak az elítélt és nyilvántartott pedofilok esnek áldozatul. Az újság felszólítására máris elkészültek a feltételezett pedofilok listái, amelyek alapján a tüntetők már több embert meglincseltek, többször igaztalanul. A News of the World az események kapcsán és a hatóságok folyamatos kérésének eleget téve beszüntette a nevek és fotó közlését. A lépés azonban máris elkésettnek bizonyult.

Több esetben előfordult, hogy a tömegek ártatlan embereket lincseltek meg, mivel összetévesztették őket a lapban közölt személyekkel, vagy pedig azok neve megegyezett egy ismert pedofiléval. A tüntetések többször is tettlegességig fajultak, a tüntetők megtámadták a pedofilok feltételezett lakóhelyeit, felgyújtották autójukat, és a segítségükre érkező rendőröket sem kímélték.

A névrokon hányattatása

A tömeghisztériának máris több áldozata van. Két középkorú férfi - mindketten elítélt pedofilok, akik letöltötték büntetésüket - öngyilkosságot követett el a csőcseléktől való félelmében. Egy bingley-i ember háza kigyulladt és habár nincs bizonyíték, a rendőrség gyújtogatásra gyanakszik.

A legkellemetlenebb incidens mégis azt a férfit érte, akinek szomszédjait levelekkel árasztották el, melyekben egy magát Antianyagnak nevező szervezet figyelmeztette őket, hogy közelükben pedofil él, és ismertették a szóban forgó férfi nevét és a pontos címet is. Az elítélt férfinak csupán a neve egyezett meg egy ismert pedofiléval, és véletlenül éppen ugyanabban a városban lakott. A News of the World Sarah Payne szüleivel együtt nyugalomra szólított fel, és kérte a polgárokat, hogy inkább békés tüntetésekkel támogassák a nevek közlésének törvényessé tételét.

Sarah törvénye

A Payne család kampányt indított azért, hogy a nyilvánosságnak joga legyen tudni arról, ha a közelükben veszélyes pedofil él. A család szeretné elérni azt, hogy a brit parlament törvényileg szabályozza a pedofilok neveinek közlését. A példát az Egyesült Államokból vették, ahol 1996 óta létezik a szexuális bűnözőket nyilvántartó törvény, közismert nevén a Megan törvény. A törvényt egy hétéves kislány után nevezték el, akit 1995-ben megerőszakolt és megölt egy férfi, akit már kétszer ítéltek el pedofíliáért.

Sarah Payne
Amennyiben a szülők tudtak volna arról, hogy közvetlen szomszédjuk veszélyes, jobban odafigyeltek volna rá - szólt az indoklás. A család több más hasonló sorsú családdal összefogva polgárjogi mozgalmat hozott létre azért, hogy a hatóságok közöljék a veszélyes szexuális bűnözők tartózkodási helyét a helyi lakosokkal. A törvény 1996-ban fogadták el, és azóta alkalmazzák.

A törvényben három "veszélyességi fokot" állapítottak meg, a közölt nevek mind a harmadik kategóriába tartoznak, azaz a különösen veszélyesek közé, ugyanis ők többszörös visszaesők.

Befejezte kampányát a News of the World

A News of the World bejelentette, hogy felfüggeszti kampányát, és minden lehetséges eszközzel megpróbálja támogatni a Payne családot céljuk elérésében, valamint erre szólította fel olvasóit is. Sara Payne asszony, a meggyilkolt kislány anyja felkért mindenkit, hogy hagyja abba a tüntetést, és főleg tartózkodjon az elhamarkodott ítéletektől, illetve az erőszaktól, mivel az csak hátráltatja az ügyet.

A tömegeket azonban nagyon nehéz lecsillapítani, országszerte naponta tartanak a tüntetések, egyes helyeken minden éjszaka felvonulnak a helyiek, hogy igazságot követeljenek. A felvonulásoknak gyakran csak a rendőri erőszak vet véget.  • Hírek
  • Támogatások