Béla
12 °C
27 °C

A pénzügyminiszterig is elért a brit pártfinanszírozási botrány

2006.11.08. 11:04
Tony Blairt kikerülték eddig a Munkáspárt gyanús hitelügyleteit vizsgáló nyomozók, de valószínű utódját, Gordon Brownt már kifaggatták. A rendőrök Blair közeli tanácsadóit is meghallgatták a párttámogatásért cserébe osztogatott nemesi címek ügyében.

Megkereste a Munkáspárt gyanús hitelügyletei után nyomozó Scotland Yard Gordon Brown pénzügyminisztert, azaz a botrány immár a legmagasabb körökig is elért. Brown Tony Blair utódja lehet a kormányfő jövőre tervezett távozása után.

A Munkáspárt jelentős adóságokba keveredett az elmúlt választási kampány során. A hiteleket támogatói adományokból fedezték, az adományokért cserébe nemesi címet, ezzel felsőházi tagságot adtak támogatóiknak.

Brown mellett a rendőrség behívta a Munkáspárt végrehajtó tanácsának többi tagját is. Munkáspárti források szerint Brownnak pénzügyminiszterként nem volt rálátása a Munkáspárt pénzügyeire. A párt finanszírozását a Guardian korábbi értesülései szerint Blair felügyelte, ahogy a választási kampányt is a kormányfő irányította.

Ennek ellenére a Scotland Yard Blairtől nem kért nyilatkozatot a párthitelekről.

A nyomozók ugyanakkor a BBC értesülései szerint legalább 50 embert, köztük Blair közeli tanácsadóit is meghallgatták.

A nyomozás kényességét jelzi, hogy Ken Macdonald, az ügyészség igazgatója - Cherie Blair korábbi munkatársa - és Ian Blair, a Scotland Yard parancsnoka - aki csak névrokona a miniszterelnöknek - kivonták magukat a nyomozásból. Lord Goldsmith legfőbb államügyész - bár Blair közeli munkatársa - azonban figyelemmel követi a nyomozást. Igaz, ahogy a BBC-nek nyilatkozta, a nyomozás során "az igazság érdekében" fog eljárni.