Elnökjelölteket tartott sakkban az üzletember?

2000.05.15. 12:32
A francia vizsgálóbírók igazi darázsfészekbe nyúltak vizsgálataikkal. A Le Figaro írása szerint egy egyszerű francia-román üzletember három elnökjelöltet tart sakkban. Adrian Costea, elismerte, hogy 1996-ban törvénytelenül pénzelte Ion Iliescu volt elnök választási hadjáratát. A legérintettebb, Iliescu, cáfol.

Ion Iliescu
Adrian Costea elismerte, hogy 1996-ban törvénytelenül pénzelte Ion Iliescu volt elnök választási hadjáratát.
Francia vizsgálóbírák utaztak május elején Romániába, hogy kiderítsék: hogyan vándorolhatott 1992 és 1996 között, a Románia Társadalmi Demokrácia Pártjának (RTDP) kormányzása ideje alatt állami pénzalapok pénze francia cégek számlájára, illetve azokat mire használták fel. (Alapos a gyanú, hogy RTDP-s tisztségviselők külföldi útjainak finaszírozására költötték.) A pénz az állami tulajdonban lévő Bancorex-en keresztül jutott külföldre, a bankot később úgy mentették meg a csődtől, hogy beolvasztották a Román Kereskedelmi Bankba.

Május 11-én Adrian Nastase, a legnagyobb ellenzéki párt, a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártjának (RTDP) elsô alelnöke elismerte, hogy a csalással és pénzmosással vádolt román-francia üzletember, Adrian Costea meghívására és vendégeként járt 1998 decemberében Párizsban. Nastase ebben semmi kivetnivalót talált, mivel szerinte természetes az, hogy ha Costea hívta meg ,,bizonyos politikai tervek" megvitatására, akkor ő, a meghívó fizette 4 ezer frankos szállodai számláját. Későbbi sajtótájékoztatóin a jelenleg hatalmon lévő pártokat azzal vádolta, hogy ők robbantották ki a Costea-botrányt, programszerűen feketítik be a legnagyobb ellenzéki párt imidzsét külföldön.

Az igazi bomba azonban másnap, május 12-én robbant. Adrian Costea, az Evenimentul Zilei-nek adott nyilatkozatában elismerte, hogy 1996-ban törvénytelenül pénzelte Ion Iliescu volt elnök választási hadjáratát. Az újságban bemutatott számlák szerint a Saintonge Kiadóvállalat, amelyet Párizsban alapított Costea, 1996 májusában több postai csomagban egymillió Franciaországban nyomtatott választási plakátot, zsebnaptárokat küldött Romániába, összesen 2 millió frank értékben.

,,Iliescu pártjában senki nem fizetett a plakátokért. Ha csaló lettem volna, akkor már elôre kifizettettem volna" -- mondta Costea. Állítása szerint végül vállalata egyenlítette ki a számlákat, nehogy feltűnjön a francia adóhatóságnak. "Ilyen műveleteket nem lehetett volna végrehajtani Iliescu tudomása nélkül" -- tette hozzá az üzletember. A román törvények tiltják, hogy politikai pártokat külföldi cégek finanszírozzanak.

Az egyedüli, akinek esélye van az elnökké választásra és nem érintett az ügyben, Petre Roman, Románia külügyminisztere.
A választási anyagok annyira titkosan érkeztek Romániába, hogy a vámiratok után nyomozó hatóságoknak egy oldalnyit sem sikerült belőlük viszontlátni. Gyanú merült fel, hogy a propaganda anyagokat nemcsak illegálisan, de a törvényszerint kötelező vám fizetése nélkül szinte becsempészték az országba. Azok tárolásában meg szétszórásában az állami védő-örző szolgálat emberei derekasan kivették részüket.

Ion Iliescu hétfői nyilatkozatában tagadta, hogy Costea pénzt adott volna választási hadjáratához, de elismerte, hogy kapott tőle választási plakátokat, zsebnaptárokat, szórólapokat. Azokat viszont - mondja Iliescu - a francia üzletember ajánlotta fel, és cserébe ellenszolgáltatás nem történt.

Amint azt a Le Figaro francia lap is írta, Costeanak sikerül egyszerre három államelnökjelöltet sakkban tartani. Az ügyben Iliescu a legérintettebb, Emil Constantinescu jelenlegi elnökről kiderült, hogy az üzletembert - annak ellenére, hogy eljárás indult ellene Franciaországban - kétszer is megerősítette tisztségében, mint Románia "utazó nagykövetét", utoljára 2000. november 30-ig hosszabbította meg kinevezését. A harmadikról - Teodor Melescanu államfőjelöltről, a Romániáért Szövetség párt alapítójáról és jelenlegi elnökéről - Costea azt tartja, hogy kebelbarátok, együtt alapították a pártot.

Miután három ,,elnököt" lejáratott a francia üzletember, az elemzők a lehetséges nyertest keresik. Az egyedüli, aki elég erős ahhoz, hogy elnökké válasszák és nem érintett az ügyben, Petre Roman, a Demokrata Párt vezetője, jelenleg Románia külügyminisztere. Miután utasítást adott arra, hogy vonják be Adrian Costea és felesége diplomáciai útlevelét, pártja elhatárolódott az RTDP-től, és kijelentette, hogy esetleges felkérés esetén nem hajlandó a választások után vele együtt kormányozni.

Petre Roman és Ion Iliescu barátokként, egy pártban kezdték az 1989-es forradalom után politikai pályáfutásukat, de egy - állítólag Ion Iliescu által szervezett - bányászhadjárat következtében Petre Roman miniszterelnöknek is le kellett mondania. Most Petre Roman csillaga fényesebb...

Időközben a francia vizsgálóbírók a tengerparti Konstanca városába utaztak továbbfolytatni vizsgálódásukat. A bírók egyelőre nem vontak le végkövetkeztetéseket, annál inkább a választópolgárok.  • Tippek
  • Lakáshitel