Rudolf
2 °C
13 °C

Billiókra perlik a terrorizmus támogatóit

2002.08.16. 12:26
Hatalmas összegre perlik Oszama bin Laden al-Kaida szervezetének támogatóit a szeptember 11-i támadások áldozatainak hozzátartozói.
Több ezermilliárd dolláros kártérítési pert indítottak különböző kormányok és pártok ellen a szeptember 11-i támadások áldozatainak hozzátartozói, mert szerintük támogatták az Oszama bin Laden vezett al-Kaidát és az egykori tálib rezsimet. A vádlottak között van Szudán, a szaúdi királyi család három tagja, köztük a külügyminiszter is, továbbá iszlám jótékonysági szervezetek, hét pénzintézet, és bin Laden családjának egyik építőipari vállalkozása. A keresetet csütörtökön nyújtották be egy washingtoni bíróságon.

Családok a terror ellen

A felperesek körét több mint 600 család alkotja, akiknek hozzátartozói a szeptember 11-i támadásokban vesztették életüket. Képviseletükre létrehozták az "Egyesült Családok a Terrorizmus Tönkretételéért" elnevezésű szervezetet. Szóvivőjük elmondta, hogy a szaúdiak elleni perrel az a céljuk, hogy megakadályozzák a terrorszervezetek anyagi támogatását. A perben argentin, kanadai, francia, paraguayi, dél-afrikai és amerikai családok képviseltetik magukat.

Az amerikai kormány is hibás

A családok az Egyesült Államok kormányát is hibáztatják, mert szerintük az csak az olajlobbi érdekeit vette figyelembe, és nem csapott le időben a terroristákat támogató intézményekre. Hozzátették, eddig semmilyen támogatást sem kaptak a kormányoktól, ügyvédeik pedig csak akkor kapnak fizetséget, ha megnyerik a pert.