Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Billiókra perlik a terrorizmus támogatóit

2002.08.16. 12:26
Hatalmas összegre perlik Oszama bin Laden al-Kaida szervezetének támogatóit a szeptember 11-i támadások áldozatainak hozzátartozói.
Több ezermilliárd dolláros kártérítési pert indítottak különböző kormányok és pártok ellen a szeptember 11-i támadások áldozatainak hozzátartozói, mert szerintük támogatták az Oszama bin Laden vezett al-Kaidát és az egykori tálib rezsimet. A vádlottak között van Szudán, a szaúdi királyi család három tagja, köztük a külügyminiszter is, továbbá iszlám jótékonysági szervezetek, hét pénzintézet, és bin Laden családjának egyik építőipari vállalkozása. A keresetet csütörtökön nyújtották be egy washingtoni bíróságon.

Családok a terror ellen

A felperesek körét több mint 600 család alkotja, akiknek hozzátartozói a szeptember 11-i támadásokban vesztették életüket. Képviseletükre létrehozták az "Egyesült Családok a Terrorizmus Tönkretételéért" elnevezésű szervezetet. Szóvivőjük elmondta, hogy a szaúdiak elleni perrel az a céljuk, hogy megakadályozzák a terrorszervezetek anyagi támogatását. A perben argentin, kanadai, francia, paraguayi, dél-afrikai és amerikai családok képviseltetik magukat.

Az amerikai kormány is hibás

A családok az Egyesült Államok kormányát is hibáztatják, mert szerintük az csak az olajlobbi érdekeit vette figyelembe, és nem csapott le időben a terroristákat támogató intézményekre. Hozzátették, eddig semmilyen támogatást sem kaptak a kormányoktól, ügyvédeik pedig csak akkor kapnak fizetséget, ha megnyerik a pert.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?