Gergely
6 °C
23 °C

Pestises egereket üldöz az FBI

2005.09.16. 18:11
Halálos kórral fertőzött egerek tűntek el a New Jersey-i egyetem kutatólaboratóriumából. A bubópestissel fertőzött rágcsálókat két hete keresi az FBI. A laborban a biológiai fegyverként használható pestis elleni védekezésen dolgoztak.

Eltűnt három, bubópestissel fertőzött kísérleti egér a bioterrorizmus elleni harcra való felkészülés egyik vezető kutatóműhelyéből, a New Jersey Orvostudományi Egyetem egyik newarki laboratóriumából. Az FBI nagy erőkkel, de a feltűnést kerülve már két hete nyomoz az ügyben, amelyről azonban csak most szerzett tudomást a sajtó.

A newarki Star-Ledge napilap értesülése szerint egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy az egerek elkeveredtek-e, esetleg kiszabadultak, más kísérleti állatok falták fel, vagy pedig valaki ellopta őket. A három egeret három külön ketrecben őrizték.

Az ügybe az atlantai országos járványügyi központ, a CDC is bekapcsolódott. Az FBI pedig több mint 20 személyt hallgatott ki, többjüknél hazugságvizsgáló detektort is alkalmazva.

A laboratóriumot a járványos betegségek terén élenjáró Közegészségügyi Kutatóintézet bérli és működteti. A szövetségi kormány egyik biovédelmi programjában vesz részt, új oltóanyag kifejlesztésén dolgozik a biológiai fegyverként bevethető pestis ellen.

New Jersey állam egészségügyi minisztere szerint a pestissel beoltott egerek olyan gyorsan elpusztulnak, hogy a veszély foka a "csekély és a semmi között lehet".

Az Egyesült Államokban évente 10-20 személy fertőződik meg pestisben, általában rágcsálók, valamint a rajtuk élősködő bolhák révén, és antibiotikumos kezelés mellett hét eset közül átlag egy végződik halállal. A bubópestis kezelés elmaradása esetén a nagyon ragadós tüdőpestissé alakulhat át, amely közvetlenül terjed az egyik emberről a másikra.