Orsolya
9 °C
21 °C

Kegyelmet kaphat az áruló atomtudós

2004.02.05. 14:42
Bár Abdul Kádír Hán teljes egészében magára vállalta a felelősséget a pakisztáni atomtitkok kiszivárogtatásáért a szakértők szerint a politikai vezetés is érintett lehet. Pervez Musarraf megkegyelmezhet a nemzeti hősként tisztelt atomtudósnak.
Elnöki kegyelmet kért az atomtitkok kiszivárogtatását szerdán beismerő Abdul Kádír Hánnak a pakisztáni kormány. A külügyminisztérium szóvivője nem érzi engedékenynek kormányát, a döntést "bölcsnek" tartja - írja a BBC.

Megállapodtak

A pakisztáni atombombaprogram vezetője szerdán televíziós beszédben ismerte el, hogy atomtitkokat szivárogtatott ki Iránnak és Líbiának. Mohamed el-Baradei, az ENSz Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének igazgatója szerint Hán beismerése "csak a jéghegy csúcsa". Az atomtudós a CNN értesülései szerint egyezséget kötött Pervez Musarraf államfővel, bűnösségét az elnöki kegyelem reményében ismerte el.

Az országban nemzeti hősként tisztelt tudós bebörtönzését szinte a teljes lakosság ellenzi - írja a BBC.

Musarraf sejthette

Bár Hán televíziós beszédében teljes egészében magára vállalta a felelősséget a kiszivárogtatásokért, a szakértők szerint másoknak is tudnia kellett a kiszivárogtatásokról.

"Soha nem kaptam felhatalmazást a kiszivárogtatásra a kormánytól" - jelentette ki tévényilatkozatában Hán. Egy ellenzéki vezető szerint azonban a tudós a pakisztáni hadvezetés - és az akkor még tábornok Musarraf - tudtával adta át a titkos anyagokat.

Musarraf csütörtökön dönti el, kegyelmet ad-e az áruló atomtudósnak.