Auguszta
-7 °C
0 °C

Kiszivárgott felvétel miatt került szorult helyzetbe a lengyel kormány

2006.09.27. 10:35
Egyre nehezebb helyzetben van Jaroslaw Kaczinsky kormánya Lengyelországban. A kormány az Önvédelem kivállásával kisebbségbe került, most pedig kiderült, hogy államtitkári posztokkal és anyagi támogatással próbáltak átcsábítani képviselőket a koalíciót elhagyó pártból. Az ellenzék tömegtüntetésekre készül.

Államtitkári posztot ajánlott Jaroslaw Kaczinsky a szélsőjobboldali koalíciójából kilépő, populista Önvédelem egyik képviselőjének átállása fejében. A titkos ajánlatot filmre rögzítették, a felvétel kiszivárgott, a lengyel ellenzék ezért most a kormány lemondását követeli.

A TVN lengyel magántelevízió kedd este vetítette le a két felvételt, amin a kommentár szerint Adam Lipinski, a legnagyobb kormánypárt, a Jog és Igazság (PiS) alelnöke Renata Begernek ajánlja fel a mezőgazdasági minisztérium államtitkári posztját. A második felvételen az a bírság került terítékre, amelyet az Önvédelem fizettet parlamenti képviselőivel, amennyiben átülnek egy másik frakcióba. Lipinski kilátásba helyezte, hogy "fontolóra veszik valamilyen pénzalap létrehozását", hogy rendezzék ezt a kérdést.

Renata Beger elismerte, hogy megállapodott a tv-csatornával a találkozók titkos filmre vételében.

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a konzervatív liberális Polgári Platform Kaczynski kormányfő azonnali lemondását, a parlament feloszlatását és új választások kiírását követelte. Az ugyancsak ellenzéki szociáldemokraták felszólították az összes pártot, hogy vegyenek részt az október 7-re tervezett kormányellenes tüntetéseken, amennyiben a Jog és Igazságosság nem egyezik bele az előrehozott választásokba.

A kormányszóvivő a Rzeczpospolita szerdai számában "nevetségesnek" nevezte a kormányfő lemondásának követelését.

A PiS, ami tavalyi hatalomra jutása után "erkölcsi forradalmat", a korrupció letörését ígérte, csak úgy tud stabil többséget kialakítani a szejmben, ha megnyeri a Parasztpárt, illetve az Önvédelemből kilépők és néhány független képviselő támogatását. "A helyzet gyökeresen megváltozott" - mondta a titkos tárgyalás nyilvánosságra kerülése után Waldemar Pawlak, a Parasztpárt vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!