Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Szabadon engedhetik a háborús bűnök miatt elítélt Plavsicot?

2003.07.10. 15:07
Megérkezett Svédországba Biljana Plavsic, akit a hágai nemzetközi törvényszék 11 évi börtönbüntetésre ítélt háborús bűnök miatt. Értesülések szerint Hága azért kérte Plavsic asszony svédországi elhelyezését, mert Európában ott a legliberálisabbak a büntető törvények, amelyek szerint például a 70 év felettieknek nem kell letölteniük börtönbüntetésüket.
A svédországi Örebro női börtönébe szállították csütörtökön Biljana Plavsicot, akit a délszláv háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) korábban 11 évi szabadságvesztésre ítélt.

Elismerte bűnösségét

Biljana Plavsic
A 72 éves asszonyt a Boszniában a helyi horvátok és muzulmánok ellen folytatott etnikai tisztogatásban viselt felelőssége miatt ítélte el a hágai törvényszék.

Biljana Plavsic mindeddig az egyetlen a volt boszniai szerb vezetők közül, aki bűnösnek nyilvánította magát az NT előtt. Plavsic tavaly ősszel elismerte bűnösségét a boszniai muzulmánok és horvátok ellen 1992 és 1995 között elkövetett, több ezer áldozatot követelő háborús bűncselekményekért, kérve a testületet, hogy szabja ki a méltányosnak tartott büntetést.

Szabadon engedhetik

Az NT április 25-én felkérte Svédországot, hogy helyezze el egyik büntetés-végrehajtási intézetében a még februárban elítélt asszonyt. Stockholm elfogadta a felkérést.

Valószínűleg azért esett a választás a skandináv országra, mert a büntetés-végrehajtás tekintetében a svéd törvények a legliberálisabbak, a hetven éven felüli elítélteknek például nem kell börtönben maradniuk. Egyes értesülések szerint hágai törvényszék és a svéd igazságügyi szervek közötti megegyezést követően a svéd hatóságok azonnal kérni fogják Hágától Plavsic asszony szabadlábra helyezését idős korára való tekintettel.