József, Bánk
-7 °C
0 °C

Vörös posztó az olasz trikolór

2003.04.29. 10:46
Az olasz ellenzék vádjai szerint Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök önkényesen kicserélte római hivatalának homlokzatán a jól ismert trikolórt: a zöld sötétebb, a vörös rubinárnyalatú, a fehér elefántcsontszínű. Zászlóvita borzolja a kedélyeket az Adria túloldalán, Szerbia-Montenegróban is.
A zöld sötétebb, a vörös rubinárnyalatú, a fehér elefántcsontszínű - az olasz ellenzék vádjai szerint nem az olasz zászló, hanem egy, arra kísértetiesen emlékeztető vászondarabot fúj a római szél Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök hivatalán.

Referendumot az olasz zászlóról

A zászlóügy nem minden előzmény nélkül robbant ki. Az elmúlt év szeptemberében az olasz kormány azzal a feladattal állított fel egy munkacsoportot, hogy meghatározzák a trikolór három színének pontos árnyalatát. A BBC tudósítójának megjegyzése szerint a miniszterelnök hivatala - előzetes értesítés nélkül - az épületre tűzött új lobogóval kívánja demonstrálni az eredményt.

"Ez a mi zászlónk, nem vagyok dühös azért, mert a vörös egy kicsit sötétebb a megszokottnál" - nézett fel egy római járókelő a BBC újságírójának kérésére a római miniszterelnöki rezidencián lobogó zászlóra. Az ellenzéki politikusok már nem ilyen elnézőek, nekik vörös posztó a megújított olasz trikolór.

A zöldek szerint népszavazást kellene kiírni arról, hogy milyenek legyenek a zászló árnyalatai, a baloldal élesen támadja Berlusconit, amiért meg kívánja változtatni a tradicionális színárnyalatokat.

Szerbia-Montenegró és a kék

Európában nem ez az egyetlen zászlóvita. Európa legújabb országának, Szerbiának és Montenegrónak máris szembe kell néznie egy olyan szimbólumvitával, amelyre a balkáni kisállamok nacionalistái különösen élesen szoktak reagálni. A két köztársaságból álló állam hivatalos zászlója a vízszintes csíkozású vörös-fehér kék. Az önálló Szerbia azonban hagyományosan sötétkéket, Montenegró világoskéket használ.

Magyarországon is kirobbanhat

Az olaszhoz hasonló politikai botrány akár Magyarországon is kirobbanhat, mivel az alkotmány hazánk nemzeti jelképeiről szóló fejezete az árnyalatokról nem rendelkezik, csupán ennyit közöl: "A Magyar Köztársaság zászlaja három, egyenlő szélességű piros, fehér és zöld színű vízszintes sávból áll."