Phenjan: a vörös zászló még jobban lobog majd

2003.02.17. 09:30
Észak-Korea közölte, hogy a hadseregnek elsőbbséget biztosító politikai rendszernek köszönhetően a kommunista állam biztosan győzne bármely, az Egyesült Államokkal megvívandó nukleáris háborúban.
Kétségtelen a győzelem és a jövő még fényesebb - hangzott el hétfőn a phenjani állami rádióban, amely a hadsereg kiemelt helyét méltatta a világ legjobban militarizált társadalmában.

A költségvetés egynegyedét fordítják honvédelemre

- Egy nukleáris konfliktusban miénk lesz a győzelem és a hadsereg elsőségét hirdető politikát jelképező vörös zászló még erőteljesebben lobog majd - hangzott el az észak-koreai rádióban. A közel egymilliós észak-koreai hadsereg létszámát tekintve a világon az ötödik legjelentősebb haderő. Minden huszadik észak-koreai egyenruhát hord, és az elszegényedett állam védelemre az éves költségvetés egynegyedét költi.

A phenjani hivatalos hírközlésben mindennaposak a háborús figyelmeztetések és azok állítások, amelyek szerint az Egyesült Államok Észak-Korea megtámadására készül. A tavaly év végén kirobbant nukleáris válság óta az ilyen jellegű hírek számát még tovább növelték.

Dél-Koreai hadgyakorlatozik

Észak-Korea feltételezett nukleáris programja körül tavaly októberben robbant ki vita, amikor Washington azt állította: Phenjan elismerte, hogy titokban nukleáris fegyverek kifejlesztésén munkálkodik az Egyesült Államokkal kötött 1994-es egyezmény megsértésével. Azóta Észak-Korea kiutasította az országból a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit és bejelentette, hogy kész újraindítani egyik, fegyverplutónium előállítására is alkalmas nukleáris reaktorát. Észak-koreai állítás szerint ugyanakkor csupán elektromos áramot termelnének, a nukleáris programról szóló vitát pedig a Washingtonnal folytatandó kétoldalú megbeszélés keretében lenne megoldható, ami elvezethetne egy meg nem támadási szerződéséig.

Szöulban hétfőn bejelentették, hogy márciusban két nagyobb szabású dél-koreai-amerikai hadgyakorlatot tartanak, de a védelmi manővereknek nincs közül az észak-koraeiai nukleáris program felújításához.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás