Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Mégis eljárás folyik a Pozsonyban lecsukott magyar turisták ellen

2006.07.06. 13:44
A szlovákok ígérete ellenére mégis eljárást folytatnak az ellen a három magyar ellen, akiket tiltott idegenvezetés miatt vettek őrizetbe májusban Pozsonyban.

Szlovákiában folytatódik a szabálysértési eljárás az ellen a három magyar állampolgár ellen, akiket a szlovák rendőrség májusban tiltott idegenvezetés gyanúja miatt állított elő, amiért a magyar királyok koronázásának helyszínén a diákjaiknak beszéltek a Szent Márton székesegyház magyar történelmi vonatkozásairól.

A szabálysértési eljárás folytatásáról a szlovák külügyminisztérium jegyzékben értesítette a pozsonyi magyar nagykövetséget, értesült róla csütörtökön az MTI pozsonyi tudósítója.

A pozsonyi rendőrség május végén három magyar állampolgárt tiltott idegenvezetés gyanúja miatt állított elő és zárt fogdába. A jegyzőkönyv felvétele és magyar konzuli közbenjárás mellett elengedték őket. A sértettek azt mondták, hogy teljes jóhiszeműséggel jártak el, amikor a magyar történelemben évszázadokon át jelentős szerepet betöltő, Magyarország egykori fővárosának számító Pozsony egykori koronázótemplomában történelemtanári hivatásuknak megfelelően a koronázásokról beszéltek a diákjaiknak. Ezen tevékenységük következtében egy helyi "idegenforgalmi revizor" panasza nyomán előállították őket.

Az incidenst többhetes diplomáciai feszültség követte, majd Somogyi Ferenc akkori külügyminiszter szlovák kollégájával, Eduard Kukannal történt május végi Bécs melletti találkozója után még úgy nyilatkozott, hogy Kukan sajnálkozását fejezte ki a Pozsonyban történtek miatt, s jelezte, hogy a magyar állampolgárok ellen a szlovák hatóságok megszüntetik az eljárást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!