József, Bánk
-6 °C
0 °C

Nem oldódik a feszültség Szlovákiával

2006.05.25. 16:13
A Külügyminisztérium politikai igazgatója csalódott, mivel a magyar külügy arra számított, hogy a szlovák fél elhatárolódik a rendőri túlkapástól. Északi szomszédunk külügyi illetékesei szerint csupán konzuli és nem diplomáciai szintű incidens a pozsonyi magyar városnézők ügye, akiket amúgy a szlovák rendőrségi törvény alapján állították elő.

Csütörtökön délelőtt Udvardi Iván, a Külügyminisztérium politikai igazgatója, a kétoldalú kapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkár fogadta Juraj Migast, Szlovákia budapesti nagykövetét, hogy tárgyaljanak a május 20-i pozsonyi incidensről. A budapesti megbeszéléssel egyidőben a szlovák Külügyminisztériumba kérették Magyarország pozsonyi nagykövetét.

A szlovák nagykövet a vizsgálat eddigi eredményeiről szólva elmondta, hogy a három magyar állampolgárt a rendőrségi törvény alapján állították elő. Az egyik magyar állampolgárt a szlovák idegenforgalmi ellenőrrel szemben alkalmazott állítólagos fizikai támadás miatt, a másik két magyar állampolgárt pedig tanúként vitték be a helyi rendőrkapitányságra. A rendőrség szerint mindhárman ellenálltak.

Udvardi Iván csalódottságának adott hangot, mivel a magyar külügy arra számított, hogy a szlovák fél elhatárolódik a rendőri túlkapástól, és sajnálkozását fejezi ki. Emlékeztetett Csáky Pál szlovák miniszterelnök-helyettes szerda esti bocsánatkérésére. "Reméltük, hogy a szlovák külügyminisztérium ennek szellemében foglal állást."

A politikai igazgató rámutatott számos ellentmondásra, például ha a két magyar állampolgárt tanúként vittek be a rendőrségre, miért nem szállították be hasonló céllal a feljelentő szlovák idegenforgalmi ellenőrt is? Kérdéses továbbra is, hogy a szlovák ellenőr milyen jogkörben lépett fel a magyar csoporttal szemben, hiszen mint azóta kiderült, a vonatkozó önkormányzati rendelet már nincs hatályban. Nem világos az sem, hogy a tanúként beszállított két magyar állampolgárt milyen indok alapján zárták fogdába.

Választ várunk

A külügyi közlemény szerint a magyar fél változatlanul választ vár több kérdésre: a szlovák idegenforgalmi ellenőr hatósági személynek tekinthető-e, megfelel-e a valóságnak, hogy a fellépésének alapjául szolgáló jogszabályt már hatályon kívül helyezték. A magyar diplomácia azt is tudni szeretné, hogy a szlovák jogszabályok szerint szervezett turistacsoportnak tekinthetők-e a tanáraik által vezetett iskolai csoportok, illetve idegenvezetői tevékenységnek minősül-e a tanárok részéről a tanulóknak városnézés közben adott magyarázat.

Udvardi Iván kiemelte, hogy a magyar fél az ügy gyors és megnyugtató lezárásában érdekelt. Felhívta a figyelmet, hogy a magyar közvéleményt továbbra is élénken foglalkoztatja ez a barátságtalan esemény, de megerősítette, hogy a magyar kormány változatlanul a két ország közötti kapcsolatok fejlesztésében érdekelt. Az ügy rendezése érdekében továbbra is elvárja, hogy a szlovák fél fejezze ki sajnálkozását a történtek miatt, s ezáltal határolódjon el a rendőri túlkapástól, és kövesse meg a sértett magyar állampolgárokat. A magyar külügyminisztérium megerősítette, hogy hitelt adnak az érintett magyar állampolgárok jegyzőkönyvben is rögzített vallomásának, miszerint nem alkalmaztak semmiféle erőszakot."

Csupán konzuli szinten kezelnék

A szlovák külügyminisztérium a magyar tárca kérése ellenére csupán konzuli és nem diplomáciai szinten kezeli a pozsonyi magyar városnézőket ért múlt heti sérelem ügyét, derült ki a tárca csütörtökön kiadott közleményéből. A dokumentum szerint a szlovák tárca európai ügyekben illetékes főosztályának igazgatója, Ján Kuderjaví a hivatalos pozsonyi véleményt csütörtökön már szóban közölte Győrffy Csaba pozsonyi magyar nagykövettel, "egyszersmind tájékoztatta őt arról, hogy a Szlovák Köztársaság külügyminisztériuma a jelzett esetet egyértelműen konzuli ügyként kezeli, és a Szlovák Köztársaság területén ennek megfelelő módon jár el".

A közlemény szerint nem lenne kívánatos, ha a hasonló konzuli szintű események a kapcsolatok megromlásához vezetnének. Ennek elkerüléséért a szlovák külügyminisztérium azt ajánlja, hogy a két ország idegenvezetőit tömörítő társaságok vezetői üljenek tárgyalóasztalhoz, és tisztázzák az idegenvezetői szolgáltatás feltételeit.

Tiltott idegenvezetés gyanúja

Múlt szombaton három magyar állampolgárt tiltott idegenvezetés gyanúja miatt állított elő és zárt fogdába a pozsonyi rendőrség, majd a jegyzőkönyv felvétele és magyar konzuli közbenjárás mellett elengedték őket. A sértettek azt mondták, hogy teljes jóhiszeműséggel jártak el, amikor a magyar történelemben évszázadokon át jelentős szerepet betöltő, Magyarország egykori fővárosának számító Pozsony egykori koronázótemplomában történelemtanári hivatásuknak megfelelően a koronázásokról beszéltek a diákjaiknak. Ezen tevékenységük következtében egy helyi "idegenforgalmi revizor" panasza nyomán előállították őket, amit igen sérelmesnek és a magyarellenes indítéktól sem idegen, jogsértő eljárásnak tekintenek.

Időközben a szlovák gazdasági minisztérium véleménye nyomán kiderült: nincs olyan jogszabály, amely indokolta volna a magyarok elleni fellépést, mert a helyi rendelkezést, amelyre a szlovák idegenforgalmi revizor hivatkozott, Pozsony város önkormányzata egy két évvel korábbi ügyészi utasítás nyomán tavaly érvénytelenítette.