Valér
2 °C
8 °C

Brüsszel kivizsgálja a Pozsonyban lecsukott magyar turisták ügyét

2006.06.29. 12:38
Az Európai Bizottság kivizsgálja azt az esetet, amikor május 22-én Pozsonyban magyar turistákat állított elő a rendőrség "tiltott idegenvezetésért" - jelentette be az MSZP európai parlamenti delegációja Brüsszelben. A Bizottság utánanéz, jogosan követeltek-e a szlovákok helyi idegenvezetői engedélyt a magyaroktól a pozsonyi Szent Márton székesegyháznál május 20-án.

Érdemben kivizsgálja az Európai Bizottság a Pozsonyban magyar turisták ellen folytatott szlovák rendőri eljárással kapcsolatos kérdéseket - jelentette be az MSZP európai parlamenti delegációja Brüsszelben csütörtökön kiadott közleményében.

Május 20-án Pozsonyban "tiltott idegenvezetés" gyanúja miatt a szlovák rendőrség magyar városnézőket állított elő a Szent Márton székesegyháznál, majd néhány órára fogdába zárta őket. A szlovák hatóságok szerint az előállított három magyar egyike sem tudott felmutatni olyan engedélyt, amely bármelyiküket idegenvezetői tevékenységre jogosítaná.

Vannak kivételek

Május 24-én Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő írásos kérdésben hívta föl az Európai Bizottság figyelmét a Pozsonyban történtekre. A magyar képviselő azt kérte a belső piacért felelős Charlie McCreevy biztos, hogy vizsgálja ki, a magyar turisták ellen irányuló hatósági intézkedések sértik-e az EK-szerződésben biztosított szabad szolgáltatásnyújtás elvét.

Június 26-i válaszában McCreevy az Európai Közösségek Bíróságának esetjogára hivatkozva arra emlékeztet, "hogy az EK-szerződésnek a szolgáltatásnyújtás szabadságáról szóló 49. cikke alapján a tagállamok nem kötelezhetik a turistacsoportokat kísérő idegenvezetőket speciális nemzeti képesítés megszerzésére". Kivételt képezhetnek az elv alól a kizárólag "megfelelő szakmai és speciális képesítéssel rendelkező idegenvezető kíséretében látogatható múzeumok vagy történelmi emlékművek".

Az Európai Bizottság alapos vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy a pozsonyi Szent Márton székesegyház az utóbbi kategóriába sorolható-e vagy sem.

Az új irányelv egyértelmű

Herczog Edit elmondta, hogy a McCreevy által említett jogesetben az Európai Bizottság éppen azért indított eljárást Olaszország ellen, mert az ország külön olasz szakképesítéshez és engedélyhez kötötte az idegenvezetői munka olaszországi gyakorlását. Az Európai Bíróság ezt az olasz követelményt jogellenesnek ítélte.

McCreevy hangsúlyozta: a Szlovákiában működő külföldi idegenvezetőkkel kapcsolatos problémák rendeződni fognak, ha 2007. október 20-ig minden tagállam végrehajtja "A szakmai képesítések elismeréséről szóló" irányelvet.

Az új irányelv értelmében, "a tagállamok szakmai képesítéssel kapcsolatos okra hivatkozva nem korlátozhatják a szolgáltatásnyújtás szabadságát egy másik tagállamban, ha a szolgáltatásnyújtót egy másik tagállamban ugyanazon tevékenység folytatására hivatalosan bejegyezték."

Amennyiben Szlovákia nem tudja igazolni Brüsszel felé, hogy szabályai az EK-szerződés szerint jogszerűek, illetve ha nem hozza azokat önként összhangba az EU szabályaival, akkor nem kizárt, hogy a bizottság ebben az esetben is a bírósághoz fordul.